Rajská omáčka upečená v troubě spolu s hovězím zadním a dalšími ingrediencemi.
Ingredience:
2 kg | hovězí zadní kýty bez kosti |
1 kg | zralých soudkových rajčat |
2 lžičky | třtinového cukru + na dochucení |
1 lžička | červeného vinného octa |
1/2 lžičky | mleté skořice |
2 lžíce | olivového oleje |
100 ml | vody |
4 ks | bobkových listů |
4 ks | kuliček nového koření |
2 ks | plechovek rajčat |
1 ks | svitku skořice |
1 ks | větší cibule |
1 ks | palice česneku |
pár snítek tymiánu | |
hrst bazalkových lístků | |
vývar dle potřeby | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. V hrnci na rozehřátém oleji orestujeme dorůžova oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, přidáme hovězí maso, které ze všech stran opečeme a necháme zhnědnout, potom maso vyjmeme, do hrnce vsypeme třtinový cukr i mletou skořici a směs necháme zkaramelizovat
2. Spodní část omytých rajčat nařízneme do kříže, vložíme do hrnce k cibuli, opatrně promícháme, aby se rajčata obalila cibulí, ale zůstala v celku, přidáme oloupané stroužky česneku, vinný ocet, lístky bazalky, tymián, mletý pepř, sůl, kuličky nového koření, bobkové listy a svitek skořice
3. Doprostřed hrnce vložíme maso, navrch vyklopíme rajčata z plechovky, podlijeme vodou, přiklopíme, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme doměkka (asi 2,5 hodiny), během pečení maso obracíme
4. Pak měkké maso z omáčky vyjmeme, vyndáme bobkové listy, kuličky nového koření a svitek skořice, omáčku rozmixujeme, poté propasírujeme přes cedník, dochutíme solí, pepřem a cukrem, pokud je příliš hustá, naředíme ji vývarem
5. Maso nakrájíme, vložíme do omáčky, prohřejeme a podáváme s noky, rýží, nebo houskovým knedlíkem.