Vařené hovězí maso s omáčkou z koření, rajčatového protlaku a dalších ingrediencí.
Ingredience:
1 kg | hovězího předního bez kosti |
1 ks | mrkve |
1ks | cibule |
1,5 l | vody |
snítka tymiánu | |
sůl | |
Na omáčku: | |
2 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | másla |
1 lžíce | třtinového cukru |
4 ks | bobkových listů |
4 ks | kuliček nového koření |
4 ks | černého pepře |
2 ks | středně velkých rajských protlaků |
2 ks | cibule |
špetka skořice | |
citronová šťáva | |
nastrouhaná citronová kůra | |
sůl | |
Příloha: | |
houskový knedlík nebo těstoviny |
Postup:
1. Očištěné maso svážeme do rovnoměrně vysokého a silného válečku, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme oloupanou mrkev, oloupanou přepůlenou cibuli, tymián, sůl a vaříme doměkka (zhruba 1 hodinu až 1,5 hodiny)
2. Měkké maso vyjmeme, necháme zchladnout a nakrájíme na plátky, vývar přecedíme a uchováme
3. V hrnci na rozehřátém másle i oleji osmahneme oloupané na drobno nakrájené cibule, přidáme bobkové listy, kuličky pepře i nového koření a krátce osmahneme
4. Přidáme hladkou mouku a opečeme do světlé jíšky, vsypeme cukr, po 1 minutě vmícháme rajské protlaky, prohřejeme, podle potřeby zředíme vývarem z masa, koření vyndáme, dochutíme solí, skořicí a citronovou šťávou i na jemno nastrouhanou kůrou
5. Podáváme s masem a houskovým knedlíkem nebo těstovinami.
Foto: Naďa Indruchová, ReceptyOnLine.cz