Quiche z plechu je vlastně taková počeštěná variace na původní francouzský recept. Ovšem Quiche z plechu je moc dobrý, servíruje se za studena, ale i mírně teplý, rozkrájený na menší kousky.
Ingredience:
Na těsto: | |
600 g | hladké mouky |
300 g | másla |
160 g | nastrouhaného sýra (čedar, parmazán) |
2 ks | větší vejce |
1 lžička | soli |
potravinářská fólie | |
papír na pečení pod i na těsto | |
Na náplň: | |
350-400 g | žampionů |
150-200 g | oblíbené mražené zeleninové směsi |
300 g | ementálu či jiného vhodného sýra |
50 g | másla |
500 ml | smetany |
6 ks | vejce |
4 ks | větší pórky |
drcený pepř | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Do nádoby robota nasypeme nejlépe prosátou mouku, přidáme lžičku soli, vejce, nastrouhané máslo a sýr, vypracujeme těsto, to zabalíme do potravinářské fólie, uložíme do chladničky a necháme asi 1 hodinu odležet
- Odleželé těsto rozválíme na obdélník o něco větší, než je plech, okraj plechu by měl totiž těsto překrývat, těsto přendáme na plech vyložený papírem na pečení, překryjeme papírem na pečení, zatížíme, pečeme 20 minut při 180 °C, pak korpus i zátěž odstraníme a pečeme dalších 5 minut, předpečený základ Quiche necháme vychladnout
- Připravíme si náplň; ve větší pánvi rozehřejeme máslo a něm chvíli restujeme na tenká kolečka pokrájený pórek, pak přidáme na plátky pokrájené očištěné houby a zmrzlou, ale povolenou zeleninu, vše osolíme, okořeníme pepřem a drceným kmínem, chvíli směs podusíme, bude stačit 10 až 15 minut, občas zamícháme, nakonec sundáme ze zdroje tepla, přidáme rozšlehaná vejce smíchaná s polovinou nastrouhaného tvrdého sýra a smetanou, můžeme také trochu osolit a okořenit pepřem, vše důkladně zamícháme
- Na základ – korpus nalijeme náplň z pánvičky, povrch posypeme zbylým nastrouhaným sýrem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 30-35 minut, až náplň ztuhne.