REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ptáčci z kynutého těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonoční sladké pohoštění nejen pro mlsné koledníky.


Ingredience:
Rozpis na 15 kusů:
Na těsto:
500 ghrubé mouky
100 gcukru
30 gdroždí
1 ksvejce
1 ksbílku
250 mlmléka
špetka soli
Na dozdobení:
30 kshřebíčků nebo rozinek na oči
15 ksloupaných mandlí na zobáčky
žloutek na potření

Postup:

1. Rozdrobené droždí smícháme s lžičkou krupicového cukru a 2-3 lžícemi vlažného mléka, v teple necháme vzejít kvásek
2. Do mísy prosijeme mouku se solí, přidáme zbylý cukr, vejce, bílek, zbytek vlažného mléka a nakonec vykynutý kvásek
3. Zaděláme tužší těsto, to necháme 1 hodinu na teplém místě kynout
4. Připravené těsto rozdělíme na 15 kousků, ty rozválíme na tenké válečky
5. Každý váleček zavážeme na jednoduchý uzel, z kratšího konce vytvarujeme hlavičku, do které zapíchneme celou mandli jako zobáček a dvě zrnka hřebíčku nebo rozinek jako oči, delší konec nařízneme a vytvoříme ocásek
6. Na plech vyložený pečícím papírem rozložíme hotové ptáčky, potřeme je žloutkem a dáme péci
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 10 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy