Velikonoční sladké pohoštění nejen pro mlsné koledníky.
Ingredience:
Rozpis na 15 kusů: | |
Na těsto: | |
500 g | hrubé mouky |
100 g | cukru |
30 g | droždí |
1 ks | vejce |
1 ks | bílku |
250 ml | mléka |
špetka soli | |
Na dozdobení: | |
30 ks | hřebíčků nebo rozinek na oči |
15 ks | loupaných mandlí na zobáčky |
žloutek na potření |
Postup:
1. Rozdrobené droždí smícháme s lžičkou krupicového cukru a 2-3 lžícemi vlažného mléka, v teple necháme vzejít kvásek
2. Do mísy prosijeme mouku se solí, přidáme zbylý cukr, vejce, bílek, zbytek vlažného mléka a nakonec vykynutý kvásek
3. Zaděláme tužší těsto, to necháme 1 hodinu na teplém místě kynout
4. Připravené těsto rozdělíme na 15 kousků, ty rozválíme na tenké válečky
5. Každý váleček zavážeme na jednoduchý uzel, z kratšího konce vytvarujeme hlavičku, do které zapíchneme celou mandli jako zobáček a dvě zrnka hřebíčku nebo rozinek jako oči, delší konec nařízneme a vytvoříme ocásek
6. Na plech vyložený pečícím papírem rozložíme hotové ptáčky, potřeme je žloutkem a dáme péci
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 10 minut.