Marinovaná hovězí kýta pečená doměkka s mrkví, olivami, slaninou, rajčaty, fazolkami a bylinkami.
Ingredience:
800 g | hovězí kýty |
200 g | celých oliv bez pecek |
150g | slaniny |
100 g | nasekaných oliv |
100 g | zelených fazolek |
4 ks | rajčat |
3 ks | stroužků česneku |
2 ks | mrkve |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | snítky tymiánu |
1 ks | svazku kudrnky |
voda | |
sůl | |
Na marinádu: | |
200 ml | červeného vína |
50 ml | olivového oleje |
2 ks | šalotky nebo svazek mladé cibulky |
2 ks | kuliček pepře |
1 ks | malého řapíkatého celeru |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | snítky tymiánu |
1 ks | mrkve |
Postup:
1. Na rozehřátém oleji orestujeme očištěné, nadrobno nakrájené šalotky, očištěnou mrkev i řapíkatý celer, zalijeme vínem, přidáme zrnka pepře, snítku tymiánu, bobkový list a pozvolna vaříme 8 minut, pak necháme vychladnout
2. Očištěnou hovězí kýtu osolíme, vložíme do vychladlé marinády a necháme 12 hodin marinovat
3. Marinované maso přendáme do zapékací mísy, obložíme očištěnými, na menší kousky nakrájenými mrkvemi, plátky slaniny, bobkovým listem, snítkou tymiánu, kudrnky, oloupanými, na plátky nakrájenými stroužky česneku, podlijeme trochou vody, pečeme při 180 °C zhruba 90 minut za občasného přelévání šťávou a podle potřeby podlévání vodou
4. Pak přidáme olivy, na kostičky nakrájená rajčata, očištěné fazolky a pečeme ještě dalších 25 minut doměkka.
Podáváme s vařenými těstovinami.