V troubě upečený piškot pokladený zavařenými meruňkami a politý dětskými přesnídávkami, po vychladnutí dezert ještě dozdobený ochucenou zakysanou smetanou a grankem.
Ingredience:
2 hrnky | polohrubé mouky |
1 hrnek | mléka |
1 hrnek | cukru |
1/2 hrnku | oleje |
1 sáček | kypřícího prášku do pečiva |
2 kelímky | zakysané smetany |
2 sklenice | merunkové přesnídávky |
3 ks | vejce |
kompotované merunky | |
granko na posypání | |
trochu cukru | |
tuk na vymazání formy, mouka na vysypání |
Postup:
1. Nejprve si vyšleháme žloutky s cukrem do pěny
2. Přidáme olej, mléko a moučnou směs (sypké suroviny), žloutkovou pěnu a nakonec vyšlehaný sníh z vaječných bílků
3. Pekáček vymažeme tukem a vysypeme moukou, nalijeme na něj těsto a posypeme nakrájenými meruňkami, přelijeme cik cak přesnídávkami
4. Pečeme asi 40 minut na 180 °C, pak necháme vychladnout
5. Studený piškot potřeme zakysanou smetanou, kterou jsme osladily cukrem a dezert hojně posypeme grankem.
Recept ze stránky: Vaření a pečení s láskou – autorka receptu i fotografie: Tereza Buranská