Upečené přepůlené hvězdy plněné oříškovou náplní, namočené v hořké a mléčné polevě, ozdobené puntíky čokolády.
Ingredience:
250 g | hladké mouky |
200 g | másla |
50 g | moučkového cukru |
1 lžička | vlažné vody |
1/2 lžičky | octa |
1 lžíce | kakaa |
1 ks | vejce |
hladká mouka na vál | |
Na náplň: | |
100 g | mletých lískových oříšků |
90 g | moučkového cukru |
1 ks | vejce |
Na polevu: | |
140 g | mléčné čokolády |
140 g | hořké čokolády |
Postup:
1. Na vál prosejeme hladkou mouku s moučkovým cukrem, přidáme změklé na menší kousky nakrájené máslo, vejce, vodu, ocet, vše promícháme a ještě sypkou hmotu rozdělíme na dvě poloviny
2. Pak do jedné poloviny přidáme prosáté kakao a potom obě směsi zpracujeme na vláčné těsto, nakonec těsta spojíme a krátce prohněteme, aby vzniklo mramorování, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladu 15 minut odležet
3. Na náplň smícháme na jemno mleté lískové oříšky s moučkovým cukrem a vejcem
4. Na pomoučeném vále z těsta rozválíme plát silný 2 mm a tvořítkem vypícháme hvězdy, na polovinu položíme trochu oříškové náplně, hvězdu přehneme a těsto k sobě přitiskneme tak, že vzniknou půlhvězdičky
5. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C 15 minut
6. Čokoládu, každou zvlášť, nalámeme a rozpustíme ve vodní lázni, poté polovinu upečeného cukroví namočíme v hořké a polovinu v mléčné polevě, necháme chvíli ztuhnout a vrch každé půlhvězdičky zdobíme puntíky z barevně odlišné čokolády
7. Necháme úplně ztuhnout a uchováme v chladné místnosti.
Hvězdičky můžeme také posypat kandovaným ovocem.