REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Prdelačka z kroupového prejtu nebo jelit

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Falešná prdelačka, tmavá zabijačková polévka připravená z polotovaru, tedy kroupového prejtu nebo kroupových jelit, vody, kořenové zeleniny, cibule, česneku, sádla a koření. Skvělá alternativa, když nejste zrovna pozváni na domácí zabijačku.


Ingredience:
750 gjelítkový prejt s kroupama (lze nahradit 3-4 kusy kroupovými jelítky)
150 gkořenové zeleniny (mrkev, petržel a kousek celeru)
1,5 lpitné vody + 2 ks kostky bujónu, nebo vývar
3-4 ksstroužky česneku
2 ksbobkové listy
1 ksvelké cibule
1 lžičkamajoránky
několik kuliček černého pepře a nového koření
mletý černý pepř
sádlo
sůl

Postup:

1. Kořenovou zeleninu očistíme, a nastrouháme na silnější nudličky, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno
2. Na rozpuštěném sádle přímo v hrnci zprudka cibuli orestujeme, jakmile začne zlátnou, přidáme i kořenovou zeleninu
3. Jakmile cibule úplně zezlátne, přidáme prejt (nebo jelita zbavená střívek) a obsah hrnce ihned zalijeme horkou vodu nebo vývarem (pokud použijeme vodu, přihodíme i kostky bujónu), můžeme také přidat jeden prolisovaný stroužek česneku
4. Do polévky hodíme koření (kromě majoránky), polévku občas zamícháme a vaříme tak 25-30 minut, nezapomeneme ji také osolit
5. Nakonec polévku dochutíme dalšími stroužky česneku, majoránkou, solí a případně i černým mletým pepřem, zamícháme, ale dále již nevaříme.

Doporučení:

Podáváme s čerstvým chlebem jako hutnou obědovou polévku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy