REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pražský koláč III.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vynikající recept na tradiční vláčný koláč s pudinkovo-tvarohovým krémem, který je sypaný křupavou drobenkou.


Ingredience:
500 ghladké mouky
100 gkrupicového cukru
50 gčerstvého droždí
250 mlvlažného mléka
150 mloleje
2 ksžloutku
špetka soli
Krém:
2 lžícekrupicového cukru (vrchovaté )
250 gtučného tvarohu (kostka)
2 ksvanilkového pudinkovového prášku
2 ksvanilkového cukru
750 mlmléka
troška rumu
špetka soli
A dále:
1 ksvejce na pomašlování

Postup:
  1. Na drobenku máslo, moučkový cukr, polohrubá mouka od oka
  2. Rozdrobené droždí zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem
  3. Necháme vzejít kvásek, přidáme žloutky a olej, přisypeme mouku smíchanou se solí a vypracujeme vláčné, trošku řidší těsto
  4. Poprášíme moukou, zakryjeme fólii nebo čistou utěrkou a na teplém místě necháme vykynout
  5. Z mléka, soli, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, necháme vychladnout a našleháme s tvarohem, rumem a vanilkovým cukrem
  6. Dobře necháme vychladnout
  7. Vykynuté těsto ne lehce pomoučené pracovní desce propracujeme, rozdělíme na 16 stejných dílků
  8. Ty zpracujeme do bochánků a na plechu s pečicím papírem necháme ještě cca 15 min dokynout
  9. Pak zploštíme a pomažeme rozšlehaným vejcem
  10. Posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě cca na 200° C do růžova
  11. Necháme vychladnout
  12. Upečené a vychladlé koláče pilkovým nožem podélně rozkrojíme a cukrářským sáčkem s ostře řezanou špičou plníme krémem
  13. Poprášíme moučkovým cukrem.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jarní vinné tipy: k lehkým pokrmům patří svěží vína

Jaro je konečně tady. Místo zimního lenošení plánujeme první výlety a vycházky do přírody a také hledáme způsoby, jak pustit svěží vzduch do naší kuchyně. Oddychnout si od hutných zimních pokrmů chce asi každý, kde ale najít inspiraci, co na jaře uvařit rodině nebo čím pohostit návštěvu? Přečtěte si tipy na lahodná jídla z jarních surovin a rady sommeliéra, které víno k vybraným pokrmům servírovat.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy