REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pražský koláč III.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vynikající recept na tradiční vláčný koláč s pudinkovo-tvarohovým krémem, který je sypaný křupavou drobenkou.


Ingredience:
500 ghladké mouky
100 gkrupicového cukru
50 gčerstvého droždí
250 mlvlažného mléka
150 mloleje
2 ksžloutku
špetka soli
Krém:
2 lžícekrupicového cukru (vrchovaté )
250 gtučného tvarohu (kostka)
2 ksvanilkového pudinkovového prášku
2 ksvanilkového cukru
750 mlmléka
troška rumu
špetka soli
A dále:
1 ksvejce na pomašlování

Postup:
  1. Na drobenku máslo, moučkový cukr, polohrubá mouka od oka
  2. Rozdrobené droždí zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem
  3. Necháme vzejít kvásek, přidáme žloutky a olej, přisypeme mouku smíchanou se solí a vypracujeme vláčné, trošku řidší těsto
  4. Poprášíme moukou, zakryjeme fólii nebo čistou utěrkou a na teplém místě necháme vykynout
  5. Z mléka, soli, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, necháme vychladnout a našleháme s tvarohem, rumem a vanilkovým cukrem
  6. Dobře necháme vychladnout
  7. Vykynuté těsto ne lehce pomoučené pracovní desce propracujeme, rozdělíme na 16 stejných dílků
  8. Ty zpracujeme do bochánků a na plechu s pečicím papírem necháme ještě cca 15 min dokynout
  9. Pak zploštíme a pomažeme rozšlehaným vejcem
  10. Posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě cca na 200° C do růžova
  11. Necháme vychladnout
  12. Upečené a vychladlé koláče pilkovým nožem podélně rozkrojíme a cukrářským sáčkem s ostře řezanou špičou plníme krémem
  13. Poprášíme moučkovým cukrem.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy