Tradiční pivní klobásy vyrobené v domácích podmínkách. Recept z minulého století z oblasti kolem Ústí nad Labem.
Ingredience:
50 % | libového vepřového masa |
35 % | tučné vepřové maso z bůčku |
8 % | piva 12 ° |
7 % | housky |
Na 10 kg pražských klobás navážíme: | |
200 g | soli |
15 g | mletého pepře |
15 g | česneku |
Postup:
K přípravě pražských klobás používáme libové maso nejlépe z vepřové plece a vepřové kýty a tučného vepřového masa z bůčku, krkovičky a ramínka. Maso opracujeme a zbavíme všech tvrdých šlach případně blan. Libové a tlusté maso meleme každé zvlášť. 1. Libové maso umeleme na strojku na jemno jednou, tučné maso umeleme rovněž tak pouze jednou
2. Do větší nádoby vložíme housky namočené v pivu a rozetřeme je tak, aby nebyly jejich kůrky zřetelné, pak do nádoby přidáme na jemno umleté libové mleté maso, směs důkladně promícháme, aby se maso spojilo s houskami a pivem v celistvou hmotu (do piva musíme dát asi tak dvě hodiny předem podrcenou kořenící směs se solí), vše pak musíme důkladně promíchat
3. Nakonec přidáme mleté tučné maso. Směs důkladně promícháme, aby tučné maso zůstalo ve hmotě v jemných zrnech.
Pivní klobásy pak můžeme připravovat několika způsoby:
Mohou se upravit podobně jako karbanátky nebo sekaná. Pokud volíme variantu karbanátky, obalíme je v mouce a opečeme v tuku po obou stranách. V případě varianty sekaná je potřeme bílkem a dáme do trouby upéct. Připravenou klobásovou směs ale také můžeme plnit do skopových střívek nebo do tenkých vepřových střev. Pokud volíme variantu střeva, po naplnění z nich odkrajujeme kousky asi 30cm dlouhé o hmotnosti asi 150 g. Tyto kousky pak zatočíme do tvaru hlemýždí ulity, kterou zpevníme propíchnutím špejlí. Obalíme je v mouce a opečeme v tuku po obou stranách.
Recept nám vložil na fecebook pan František Eichler.