REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Poplamenice se zelím a škvarkama

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těmito chlebovými plackami se kdysi zkoušelo, zda je už pec dostatečně vyhřátá na pečení chleba, nebo se využívalo zbytků těsta, z kterých by se již celý chleba neupekl. Pekly se jak na slano, klasické kmínové, nebo i na sladko, například se švestkami nebo jablky.


Ingredience:
350 gžitné mouky
250 gpšeničné mouky
440 mlpitné vody
1 lžícemletého kmínu
2 lžičkysoli
hladká mouka na poprášení pracovní plochy
Ostatní:
sádlo na opečení, celý kmín na posypání
sůl, kysané zelí a mleté škvarky k servírování

Postup:

1. Den předem si připravíme kvásek; tak 350 g žitné mouky a 200 ml odstáté vlažné pitné vody promícháme na hladké těstíčko, přikryjeme čistou hadrovou utěrkou a necháme kvasit, ideálně přes noc, nejméně však 8 hodin při teplotě okolo 22 °C
2. Z kvásku na tento recept použijeme 2 lžíce, zbytek můžeme dát do lednice s víčkem s dírkou na další použití
3. Do mísy s kváskem přisypeme 250 g mouky, přilijeme 240 ml vody a přidáme 2 lžičky soli a 1 lžíci mletého kmínu, hněteme zhruba 15 minut, až vznikne hladké těsto, dříve to hospodyňky zvládaly měchačkou, ale vy raději použijte robota s metličkami na kynuté těsto
4. Hladké těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a rukama překládáme okraje přes sebe, až vznikne hezký bochánek, přikryjeme ho opět utěrkou a necháme 80-90 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem
5. Troubu rozehřejeme na 250-260 °C teplotu, do spodní části vložíme plech s vodou
6. Z těsta odebíráme bochánky, které pak vytvarujeme na placky vysoké 1,5-2 cm a velké cca 15-18 cm, ty rozložíme na plech, který pak vložíme do středu trouby na 2-3 minuty, pak troubu ztlumíme na 160 °C, bochánky potřeme sádlem, posypeme kmínem a pečeme zhruba 25–
30 minut, až zezlátnou a zní na poklep dutě
7. Hotové ihned podáváme, osolené, pokladené kysaným zelím a škvarkama.

Doporučení:

Poplamenice lze jen předpéci, vychladlé pak skladovat v mrazáku a pak je jen dopéci na tálku, plechu či grilu. V tomto případě je pečeme jen asi 15-20 minut, aby se těsto pěkně zatáhlo, ale zůstalo téměř bílé. Opékáme tak, že placky potřeme sádlem, hodíme na vyhřátou plochu plechu či grilu a dopékám, z obou stran, pěkně dozlatova, opět musí znít na poklep dutě.

Poznámka:

Foto z Ratibořic, kde se Poplamenice prodávají u mlýna v údolí, kde žila slavná babička Boženy Němcové.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Návrhář Pavel Berky uspěl i v kuchyni, bojuje v soutěži MasterChef Česko

Světoznámému módnímu návrháři Pavlu Berkymu už nestačí jen ateliér. Pustil se do vaření v soutěži MasterChef, která právě odstartovala na Nově a sklidil obrovský úspěch. Jako první ze soutěžících postoupil rovnou mezi 16 nejlepších.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Mirror glaze cake

Video návod, jak vyrobit lesklý zrcadlový polevový dort. Můžete si vyrobit moderní dort, anglicky Mirror glaze cake, podle návodu tohoto videa z YOU TUBE z kanálu Tasty. Součástí videa je i text na recept v anglickém jazyce.

číst dále ...

15 nečekaných nápadů v kuchyni

V tomto videu vám ukážeme 15 užitečných nápadů pro vaši kuchyni. Sdílejte s přáteli tyto zajímavé vychytávky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy