REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Poplamenice se zelím a škvarkama

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těmito chlebovými plackami se kdysi zkoušelo, zda je už pec dostatečně vyhřátá na pečení chleba, nebo se využívalo zbytků těsta, z kterých by se již celý chleba neupekl. Pekly se jak na slano, klasické kmínové, nebo i na sladko, například se švestkami nebo jablky.


Ingredience:
350 gžitné mouky
250 gpšeničné mouky
440 mlpitné vody
1 lžícemletého kmínu
2 lžičkysoli
hladká mouka na poprášení pracovní plochy
Ostatní:
sádlo na opečení, celý kmín na posypání
sůl, kysané zelí a mleté škvarky k servírování

Postup:

1. Den předem si připravíme kvásek; tak 350 g žitné mouky a 200 ml odstáté vlažné pitné vody promícháme na hladké těstíčko, přikryjeme čistou hadrovou utěrkou a necháme kvasit, ideálně přes noc, nejméně však 8 hodin při teplotě okolo 22 °C
2. Z kvásku na tento recept použijeme 2 lžíce, zbytek můžeme dát do lednice s víčkem s dírkou na další použití
3. Do mísy s kváskem přisypeme 250 g mouky, přilijeme 240 ml vody a přidáme 2 lžičky soli a 1 lžíci mletého kmínu, hněteme zhruba 15 minut, až vznikne hladké těsto, dříve to hospodyňky zvládaly měchačkou, ale vy raději použijte robota s metličkami na kynuté těsto
4. Hladké těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a rukama překládáme okraje přes sebe, až vznikne hezký bochánek, přikryjeme ho opět utěrkou a necháme 80-90 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem
5. Troubu rozehřejeme na 250-260 °C teplotu, do spodní části vložíme plech s vodou
6. Z těsta odebíráme bochánky, které pak vytvarujeme na placky vysoké 1,5-2 cm a velké cca 15-18 cm, ty rozložíme na plech, který pak vložíme do středu trouby na 2-3 minuty, pak troubu ztlumíme na 160 °C, bochánky potřeme sádlem, posypeme kmínem a pečeme zhruba 25–
30 minut, až zezlátnou a zní na poklep dutě
7. Hotové ihned podáváme, osolené, pokladené kysaným zelím a škvarkama.

Doporučení:

Poplamenice lze jen předpéci, vychladlé pak skladovat v mrazáku a pak je jen dopéci na tálku, plechu či grilu. V tomto případě je pečeme jen asi 15-20 minut, aby se těsto pěkně zatáhlo, ale zůstalo téměř bílé. Opékáme tak, že placky potřeme sádlem, hodíme na vyhřátou plochu plechu či grilu a dopékám, z obou stran, pěkně dozlatova, opět musí znít na poklep dutě.

Poznámka:

Foto z Ratibořic, kde se Poplamenice prodávají u mlýna v údolí, kde žila slavná babička Boženy Němcové.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy