REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Poplamenice se zelím a škvarkama

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těmito chlebovými plackami se kdysi zkoušelo, zda je už pec dostatečně vyhřátá na pečení chleba, nebo se využívalo zbytků těsta, z kterých by se již celý chleba neupekl. Pekly se jak na slano, klasické kmínové, nebo i na sladko, například se švestkami nebo jablky.


Ingredience:
350 gžitné mouky
250 gpšeničné mouky
440 mlpitné vody
1 lžícemletého kmínu
2 lžičkysoli
hladká mouka na poprášení pracovní plochy
Ostatní:
sádlo na opečení, celý kmín na posypání
sůl, kysané zelí a mleté škvarky k servírování

Postup:

1. Den předem si připravíme kvásek; tak 350 g žitné mouky a 200 ml odstáté vlažné pitné vody promícháme na hladké těstíčko, přikryjeme čistou hadrovou utěrkou a necháme kvasit, ideálně přes noc, nejméně však 8 hodin při teplotě okolo 22 °C
2. Z kvásku na tento recept použijeme 2 lžíce, zbytek můžeme dát do lednice s víčkem s dírkou na další použití
3. Do mísy s kváskem přisypeme 250 g mouky, přilijeme 240 ml vody a přidáme 2 lžičky soli a 1 lžíci mletého kmínu, hněteme zhruba 15 minut, až vznikne hladké těsto, dříve to hospodyňky zvládaly měchačkou, ale vy raději použijte robota s metličkami na kynuté těsto
4. Hladké těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a rukama překládáme okraje přes sebe, až vznikne hezký bochánek, přikryjeme ho opět utěrkou a necháme 80-90 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem
5. Troubu rozehřejeme na 250-260 °C teplotu, do spodní části vložíme plech s vodou
6. Z těsta odebíráme bochánky, které pak vytvarujeme na placky vysoké 1,5-2 cm a velké cca 15-18 cm, ty rozložíme na plech, který pak vložíme do středu trouby na 2-3 minuty, pak troubu ztlumíme na 160 °C, bochánky potřeme sádlem, posypeme kmínem a pečeme zhruba 25–
30 minut, až zezlátnou a zní na poklep dutě
7. Hotové ihned podáváme, osolené, pokladené kysaným zelím a škvarkama.

Doporučení:

Poplamenice lze jen předpéci, vychladlé pak skladovat v mrazáku a pak je jen dopéci na tálku, plechu či grilu. V tomto případě je pečeme jen asi 15-20 minut, aby se těsto pěkně zatáhlo, ale zůstalo téměř bílé. Opékáme tak, že placky potřeme sádlem, hodíme na vyhřátou plochu plechu či grilu a dopékám, z obou stran, pěkně dozlatova, opět musí znít na poklep dutě.

Poznámka:

Foto z Ratibořic, kde se Poplamenice prodávají u mlýna v údolí, kde žila slavná babička Boženy Němcové.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy