REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Poplamenice se zelím a škvarkama

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těmito chlebovými plackami se kdysi zkoušelo, zda je už pec dostatečně vyhřátá na pečení chleba, nebo se využívalo zbytků těsta, z kterých by se již celý chleba neupekl. Pekly se jak na slano, klasické kmínové, nebo i na sladko, například se švestkami nebo jablky.


Ingredience:
350 gžitné mouky
250 gpšeničné mouky
440 mlpitné vody
1 lžícemletého kmínu
2 lžičkysoli
hladká mouka na poprášení pracovní plochy
Ostatní:
sádlo na opečení, celý kmín na posypání
sůl, kysané zelí a mleté škvarky k servírování

Postup:

1. Den předem si připravíme kvásek; tak 350 g žitné mouky a 200 ml odstáté vlažné pitné vody promícháme na hladké těstíčko, přikryjeme čistou hadrovou utěrkou a necháme kvasit, ideálně přes noc, nejméně však 8 hodin při teplotě okolo 22 °C
2. Z kvásku na tento recept použijeme 2 lžíce, zbytek můžeme dát do lednice s víčkem s dírkou na další použití
3. Do mísy s kváskem přisypeme 250 g mouky, přilijeme 240 ml vody a přidáme 2 lžičky soli a 1 lžíci mletého kmínu, hněteme zhruba 15 minut, až vznikne hladké těsto, dříve to hospodyňky zvládaly měchačkou, ale vy raději použijte robota s metličkami na kynuté těsto
4. Hladké těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a rukama překládáme okraje přes sebe, až vznikne hezký bochánek, přikryjeme ho opět utěrkou a necháme 80-90 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem
5. Troubu rozehřejeme na 250-260 °C teplotu, do spodní části vložíme plech s vodou
6. Z těsta odebíráme bochánky, které pak vytvarujeme na placky vysoké 1,5-2 cm a velké cca 15-18 cm, ty rozložíme na plech, který pak vložíme do středu trouby na 2-3 minuty, pak troubu ztlumíme na 160 °C, bochánky potřeme sádlem, posypeme kmínem a pečeme zhruba 25–
30 minut, až zezlátnou a zní na poklep dutě
7. Hotové ihned podáváme, osolené, pokladené kysaným zelím a škvarkama.

Doporučení:

Poplamenice lze jen předpéci, vychladlé pak skladovat v mrazáku a pak je jen dopéci na tálku, plechu či grilu. V tomto případě je pečeme jen asi 15-20 minut, aby se těsto pěkně zatáhlo, ale zůstalo téměř bílé. Opékáme tak, že placky potřeme sádlem, hodíme na vyhřátou plochu plechu či grilu a dopékám, z obou stran, pěkně dozlatova, opět musí znít na poklep dutě.

Poznámka:

Foto z Ratibořic, kde se Poplamenice prodávají u mlýna v údolí, kde žila slavná babička Boženy Němcové.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy