REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pomerančový dort s oříšky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečený korpus plněný marmeládou a krémem, na povrchu potřený zbylým krémem, boky obalené v oříšcích, zdobený plátky kandovaných pomerančů.


Ingredience:
Na korpus:
180 ghladké mouky
120 gcukru krupice
1 lžičkakypřicího prášku do pečiva
3 lžíceoleje
4 ksvajec
1 kssáčku vanilkového cukru
špetka soli
máslo a hrubá mouka na formu
Na karamel:
160 gcukru krupice
200 mlsmetany ke šlehání
Na krém:
250 gmásla
60 gcukru
250 mlmléka
1 kssáčku vanilkového cukru
Na dohotovení:
200 gpomerančové marmelády
100 gnasekaných lískových oříšků
plátky kandovaných pomerančů

Postup:

1. Na karamel, který si připravíme den předem, cukr v kastrůlku pozvolna za stálého míchání rozpustíme na světlý karamel, pak ho zalijeme teplou smetanou a mícháme, dokud se nerozpustí, potom ho necháme v lednici odležet
2. Žloutky vyšleháme s krupicovým i vanilkovým cukrem do pěny, vmícháme olej, prosátou hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva, špetku soli a tuhý sníh z bílků, vlijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy, vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 40 minut
3. Na krém z mléka, cukru a vanilkového pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který za stálého míchání necháme vychladnout, pak po částech vmícháme změklé máslo a dochutíme připraveným karamelem
4. Vychladlý korpus vodorovně prokrojíme na 3 části, spodní dva pláty potřeme marmeládou a krémem, dort sesadíme a po celém povrchu potřeme zbývajícím krémem, boky obalíme v nasekaných na sucho opražených oříšcích a ozdobíme karamelem nebo plátky kandovaných pomerančů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy