Upečený korpus plněný marmeládou a krémem, na povrchu potřený zbylým krémem, boky obalené v oříšcích, zdobený plátky kandovaných pomerančů.
Ingredience:
Na korpus: | |
180 g | hladké mouky |
120 g | cukru krupice |
1 lžička | kypřicího prášku do pečiva |
3 lžíce | oleje |
4 ks | vajec |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
špetka soli | |
máslo a hrubá mouka na formu | |
Na karamel: | |
160 g | cukru krupice |
200 ml | smetany ke šlehání |
Na krém: | |
250 g | másla |
60 g | cukru |
250 ml | mléka |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
Na dohotovení: | |
200 g | pomerančové marmelády |
100 g | nasekaných lískových oříšků |
plátky kandovaných pomerančů |
Postup:
1. Na karamel, který si připravíme den předem, cukr v kastrůlku pozvolna za stálého míchání rozpustíme na světlý karamel, pak ho zalijeme teplou smetanou a mícháme, dokud se nerozpustí, potom ho necháme v lednici odležet
2. Žloutky vyšleháme s krupicovým i vanilkovým cukrem do pěny, vmícháme olej, prosátou hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva, špetku soli a tuhý sníh z bílků, vlijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy, vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 40 minut
3. Na krém z mléka, cukru a vanilkového pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který za stálého míchání necháme vychladnout, pak po částech vmícháme změklé máslo a dochutíme připraveným karamelem
4. Vychladlý korpus vodorovně prokrojíme na 3 části, spodní dva pláty potřeme marmeládou a krémem, dort sesadíme a po celém povrchu potřeme zbývajícím krémem, boky obalíme v nasekaných na sucho opražených oříšcích a ozdobíme karamelem nebo plátky kandovaných pomerančů.