V troubě v bábovkové formě upečená bábovka, až po upečení ochucená pomerančovou šťávou.
Ingredience:
500 ml | polohrubé mouky |
240 ml | práškového cukru |
180 ml | zakysané smetany |
180 ml | rozinek máčených v rumu |
130 ml | másla |
80 ml | vlašských ořechů |
2 ks | vejce |
1/2 ks | prášku do pečiva |
1 lžička | nastrouhané pomerenčové kůry |
šťáva ze 2 ks pomerančů | |
mouka na vysypání formy | |
tuk na vymazání formy |
Postup:
1. V míse utřeme mírně povolené máslo s polovinou cukru do pěny, postupně přidáváme, za stálého míchání vejce, kysanou smetanu, rozinky, ořechy a mouku promíchanou s práškem
2. Připravené zhoustlé těsto vlijeme do tukem vymaštěné a strouhankou vysypané bábovky
3. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut
4. Během pečení si připravíme zálivku; z pomerančové šťávy, do které zamícháme zbytek cukru
5. Zálivkou zalijeme čerstvě upečenou bábovku ještě ve formě, po vsáknutí a vychladnutí ji pak vyklopíme.
Skvělá je tato bábovka dochucená také skořicí.