Hovězí maso okořeněné, upečené doměkka s mrkví, šalotkou a bramborami.
Ingredience:
1 kg | hovězího masa v celku (svíčková, vysoký roštěnec) |
500 g | malých brambor |
1 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | másla |
10 ks | šalotek |
4-5 ks | stroužků česneku |
4 ks | mrkve |
kajenský pepř | |
mletý černý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
- Očištěné maso dobře omyjeme, osušíme, rovnoměrně do něj uděláme několik zářezů a dáme do nich oloupané, na plátky nakrájené stroužky česneku, pak maso ze všech stran dobře osolíme a okořeníme mletým černým i kajenským pepřem.
- V pekáčku na rozpáleném másle a oleji zprudka ze všech stran maso opečeme.
- Obložíme oloupanými, přepůlenými bramborami, očištěnými, přepůlenými mrkvemi, oloupanými šalotkami, přidáme vodu, aby byla 2,5 cm ode dna
- Pečeme v troubě při 90 °C doměkka (1,5 hodiny).
Pomalé pečení dá roastbeefu to, že bude nádherně růžový, šťavnatý, měkký a půjde dobře ukrojit.