Pečený bůček s jablky a česnekem servírovaný s rybízovým glazé.
Ingredience:
2-2,5 kg | vepřového bůčku (s kostí i s kůží) |
20 g | hrubé mořské soli |
8 ks | malých červených jablíček |
4 ks | celé skořice přepůlené |
2 ks | palice česneku |
Na rybízové glazé: | |
340 g | rybízové marmelády |
250 ml | sladkého růžového vína |
250 ml | kuřecího vývaru |
Postup:
1. Do hrnce dáme rybízovou marmeládu, sladké růžové víno, kuřecí vývar, na velkém plameni za stálého míchání zahříváme, aby se marmeláda rozpustila, přivedeme k varu, snížíme na střední plamen a necháme 15 minut probublávat, aby vše zhoustlo, pak dáme stranou
2. Do horní strany bůčku nebo kůže uděláme dlouhé zářezy jeden vedle druhého, maso ze všech stran osolíme, dáme do pekáčku kůží dolů a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C cca 2 hodiny
3. Z omytých jablek přes stopku vykrojíme jádřince a místo nich zasadíme vždy polovinu skořicového svitku
4. Teplotu v troubě zvýšíme na 200 °C, bůček otočíme kůží nahoru, do pekáčku přidáme jablka, oloupané stroužky česneku a pečeme dalších 20-25 minut
5. Upečený bůček podáváme společně s glazé.