REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pomalu pečená vepřová krkovice na voňavém zelí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je to šťavnatá záležitost, maso se úplně rozpadá, zelí je jakoby karamelové, vonící rozmarýnem a lehce pikantní díky zázvoru. Pomerančový džem tomu všemu dodá zajímavou dimenzi.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
4 kssilnější plátky vepřové krkovice bez kosti (kost tam klidně může zůstat)
2 ksčervená jablka
2 ksnejlépe červené cibule
1 ksčerstvého zázvoru tak 5 cm velkého
1 kgbílého hlávkového zelí
400 mlbílého suchého vína
4 lžícepomerančového džemu
3 lžíceoleje nebo sádla
2 lžícebílého vinného octa či citronové šťávy
2 lžícekrupicového cukru
menší svazek rozmarýnu
čerstvě drcený pepř nebo pepřové koření
sůl

Postup:

1. Den předem si připravíme maso; zlehka plátky naklepeme, na krajích nařízneme, aby se nám nekroutily, potřeme olejem (dala jsem olivový) a hojně opepříme čerstvě drceným pepřem nebo pepřovým kořením, do masa vetřeme jehličky rozmarýnu, NESOLÍME, dáme do uzavíratelné nádoby a vložíme do lednice, ideálně přes noc
2. Do pekáčku (který je vhodný i na pečení v troubě) dáme tuk (olej nebo sádlo) a nahrubo nakrájené cibule, necháme zesklovatět, pak přidáme nakrouhané zelí, přilejeme víno a vaříme, dokud zelí nezačne měknout
3. Přidáme jablka i se slupkou, překrájená na osminky a samozřejmě bez jadřinců, do zelí vmícháme 2 lžíce džemu, do kterého přidáme na jemno nastrouhaný zázvor, dále cukr, ocet a sůl, vaříme dalších cca 5 minut, zelí ochutnáme a doladíme chutě
4. Mezitím si ve druhé pánvi, nejlépe steakové, rozpálíme tuk, vložíme krkovici, kterou těsně před tím osolíme a zprudka restujeme z každé strany 7 minut
5. Opečené maso potřeme z obou stran zbývajícím džemem a ještě chvilku, ale na mírnějším plameni, opékáme, asi tak dalších 6 minutek
6. Maso přemístíme do kastrolu se zelím, do pánve, ve které jsme restovali maso, vlijeme 1 dl vína, odmícháme ze dna a boků všechny přípečky a obsah pánve přelijeme přes maso
7. Pekáč nebo kastrol přikryjeme poklicí a dáme do trouby, předehřáte na 150 °C (horkovzduch), pečeme cca 90 minut, nepodléváme už ničím
8. Asi tak 15 minut před dokončením sundáme poklici a necháme udělat hezkou kůrčičku.

Doporučení:

Jako přílohu podáváme například uvařené brambory, ale docela jistě by se hodil i čerstvý chleba.

Poznámka:

Autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy