REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pomalu pečená vepřová krkovice na voňavém zelí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je to šťavnatá záležitost, maso se úplně rozpadá, zelí je jakoby karamelové, vonící rozmarýnem a lehce pikantní díky zázvoru. Pomerančový džem tomu všemu dodá zajímavou dimenzi.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
4 kssilnější plátky vepřové krkovice bez kosti (kost tam klidně může zůstat)
2 ksčervená jablka
2 ksnejlépe červené cibule
1 ksčerstvého zázvoru tak 5 cm velkého
1 kgbílého hlávkového zelí
400 mlbílého suchého vína
4 lžícepomerančového džemu
3 lžíceoleje nebo sádla
2 lžícebílého vinného octa či citronové šťávy
2 lžícekrupicového cukru
menší svazek rozmarýnu
čerstvě drcený pepř nebo pepřové koření
sůl

Postup:

1. Den předem si připravíme maso; zlehka plátky naklepeme, na krajích nařízneme, aby se nám nekroutily, potřeme olejem (dala jsem olivový) a hojně opepříme čerstvě drceným pepřem nebo pepřovým kořením, do masa vetřeme jehličky rozmarýnu, NESOLÍME, dáme do uzavíratelné nádoby a vložíme do lednice, ideálně přes noc
2. Do pekáčku (který je vhodný i na pečení v troubě) dáme tuk (olej nebo sádlo) a nahrubo nakrájené cibule, necháme zesklovatět, pak přidáme nakrouhané zelí, přilejeme víno a vaříme, dokud zelí nezačne měknout
3. Přidáme jablka i se slupkou, překrájená na osminky a samozřejmě bez jadřinců, do zelí vmícháme 2 lžíce džemu, do kterého přidáme na jemno nastrouhaný zázvor, dále cukr, ocet a sůl, vaříme dalších cca 5 minut, zelí ochutnáme a doladíme chutě
4. Mezitím si ve druhé pánvi, nejlépe steakové, rozpálíme tuk, vložíme krkovici, kterou těsně před tím osolíme a zprudka restujeme z každé strany 7 minut
5. Opečené maso potřeme z obou stran zbývajícím džemem a ještě chvilku, ale na mírnějším plameni, opékáme, asi tak dalších 6 minutek
6. Maso přemístíme do kastrolu se zelím, do pánve, ve které jsme restovali maso, vlijeme 1 dl vína, odmícháme ze dna a boků všechny přípečky a obsah pánve přelijeme přes maso
7. Pekáč nebo kastrol přikryjeme poklicí a dáme do trouby, předehřáte na 150 °C (horkovzduch), pečeme cca 90 minut, nepodléváme už ničím
8. Asi tak 15 minut před dokončením sundáme poklici a necháme udělat hezkou kůrčičku.

Doporučení:

Jako přílohu podáváme například uvařené brambory, ale docela jistě by se hodil i čerstvý chleba.

Poznámka:

Autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy