REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pomalu pečená vepřová krkovice na voňavém zelí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je to šťavnatá záležitost, maso se úplně rozpadá, zelí je jakoby karamelové, vonící rozmarýnem a lehce pikantní díky zázvoru. Pomerančový džem tomu všemu dodá zajímavou dimenzi.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
4 kssilnější plátky vepřové krkovice bez kosti (kost tam klidně může zůstat)
2 ksčervená jablka
2 ksnejlépe červené cibule
1 ksčerstvého zázvoru tak 5 cm velkého
1 kgbílého hlávkového zelí
400 mlbílého suchého vína
4 lžícepomerančového džemu
3 lžíceoleje nebo sádla
2 lžícebílého vinného octa či citronové šťávy
2 lžícekrupicového cukru
menší svazek rozmarýnu
čerstvě drcený pepř nebo pepřové koření
sůl

Postup:

1. Den předem si připravíme maso; zlehka plátky naklepeme, na krajích nařízneme, aby se nám nekroutily, potřeme olejem (dala jsem olivový) a hojně opepříme čerstvě drceným pepřem nebo pepřovým kořením, do masa vetřeme jehličky rozmarýnu, NESOLÍME, dáme do uzavíratelné nádoby a vložíme do lednice, ideálně přes noc
2. Do pekáčku (který je vhodný i na pečení v troubě) dáme tuk (olej nebo sádlo) a nahrubo nakrájené cibule, necháme zesklovatět, pak přidáme nakrouhané zelí, přilejeme víno a vaříme, dokud zelí nezačne měknout
3. Přidáme jablka i se slupkou, překrájená na osminky a samozřejmě bez jadřinců, do zelí vmícháme 2 lžíce džemu, do kterého přidáme na jemno nastrouhaný zázvor, dále cukr, ocet a sůl, vaříme dalších cca 5 minut, zelí ochutnáme a doladíme chutě
4. Mezitím si ve druhé pánvi, nejlépe steakové, rozpálíme tuk, vložíme krkovici, kterou těsně před tím osolíme a zprudka restujeme z každé strany 7 minut
5. Opečené maso potřeme z obou stran zbývajícím džemem a ještě chvilku, ale na mírnějším plameni, opékáme, asi tak dalších 6 minutek
6. Maso přemístíme do kastrolu se zelím, do pánve, ve které jsme restovali maso, vlijeme 1 dl vína, odmícháme ze dna a boků všechny přípečky a obsah pánve přelijeme přes maso
7. Pekáč nebo kastrol přikryjeme poklicí a dáme do trouby, předehřáte na 150 °C (horkovzduch), pečeme cca 90 minut, nepodléváme už ničím
8. Asi tak 15 minut před dokončením sundáme poklici a necháme udělat hezkou kůrčičku.

Doporučení:

Jako přílohu podáváme například uvařené brambory, ale docela jistě by se hodil i čerstvý chleba.

Poznámka:

Autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy