Vepřové maso upečené doměkka na cibulovém základě spolu se slaninou, česnekem a dalšími ingrediencemi.
Ingredience:
1,5 kg | hovězí kýty |
100 g | slaniny |
500 ml | černého piva |
250 ml | passaty (rajčatového pyré) |
125 ml | vody |
2 lžičky | třtinového cukru |
1 lžíce | olivového oleje |
4 ks | snítky rozmarýnu |
2 ks | bobkových listů |
2 ks | cibule |
2 ks | stroužků česneku |
1 ks | dlouhé červené chilli papričky |
1 ks | svazku mrkve |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Maso očistíme, opláchneme, osušíme, důkladně osolíme i opepříme, vložíme do hrnce se silným dnem a ze všech stran na rozehřátém oleji opečeme, aby zhnědlo a zatáhlo se, potom vyjmeme
2. Pak na oleji opečeme na drobno nakrájenou slaninu, když začne prskat přidáme oloupané, na skrojky nakrájené cibule i oloupané utřené stroužky česneku a opečeme
3. Maso vrátíme zpět, podlijeme černým pivem, přimícháme passatu, vodu, třtinový cukr, přidáme bobkové listy, rozmarýn, přivedeme k varu, sundáme z tepla a přiklopené vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme 3 hodiny, během pečení maso 2x obrátíme
4. Potom do hrnce přidáme očištěné celé mrkve i chilli papričku nakrájenou na nudličky a dopečeme doměkka (asi 1 hodinu)
5. Před servírováním necháme 15 minut odpočinout a nakrájíme na plátky.