REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pomalu pečená krkovička

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinovaná krkovice, potřená ochucenou solí s olejem a pomalu pečená s kořením doměkka.


Ingredience:
Pro 10 - 12 osob:
5 kgkrkovice v celku
8 ksbobkových listů
2 kssvazků rozmarýnu
2 kssvazků šalvěje
500 mlvody
mořská sůl
dijonská hořčice k podávání
Na nálev:
165 gcukru krupice
35 gzeleného pepře
30 gmořské soli
2,5 lvody
6 ksbobkových listů
1 kssvazku rozmarýnu
1 kssvazku šalvěje
1 kspalice česneku
Na pepřovo-citronovou sůl:
2 lžícena jemno strouhané citronové kůry
1 lžíceolivového oleje
45 gzeleného pepře
40 gmořské soli

Postup:

1. Nejdříve si uděláme nálev; do středně velkého hrnce dáme 1,5 l vody, cukr, sůl a na slabém plameni zahříváme, aby se cukr i sůl rozpustily, pak přivedeme k varu, sundáme z tepla a lák přelijeme do mísy, přidáme bobkové listy, rozmarýn, šalvěj, česnek, pepř, zbylou vodu a necháme zcela zchladnout
2. Mezitím krkovici několikrát propíchneme kovovou jehlicí, ze všech stran do ní vetřeme sůl, stáhneme potravinářským provázkem, položíme do hlubokého pekáče, přelijeme lákem a necháme 24 hodin marinovat, pak ji vyndáme a osušíme
3. Uděláme si pepřovo-citronovou sůl; mořskou sůl, na jemno nastrouhanou citronovou kůru a zelený pepř rozdrtíme v hmoždíři a polovinu směsi smícháme s olivovým oleje a zbytek dáme stranou
4. Do velkého pekáče nalijeme 0,5 l vody, přidáme rozmarýn, šalvěj a bobkové listy, doprostřed položíme krkovici potřenou ochucenou solí s olejem, dáme do trouby a pečeme při 180 °C 45 minut
5. Pak přiklopíme, teplotu snížíme na 160-170 °C a pečeme 4-5 hodin, potom odklopíme, teplotu zvýšíme na 200 °C a dopečeme doměkka (20 minut), podáváme posypané zbylou ochucenou solí, dijonskou hořčicí a chlebem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy