REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pomalu pečená krkovička

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinovaná krkovice, potřená ochucenou solí s olejem a pomalu pečená s kořením doměkka.


Ingredience:
Pro 10 - 12 osob:
5 kgkrkovice v celku
8 ksbobkových listů
2 kssvazků rozmarýnu
2 kssvazků šalvěje
500 mlvody
mořská sůl
dijonská hořčice k podávání
Na nálev:
165 gcukru krupice
35 gzeleného pepře
30 gmořské soli
2,5 lvody
6 ksbobkových listů
1 kssvazku rozmarýnu
1 kssvazku šalvěje
1 kspalice česneku
Na pepřovo-citronovou sůl:
2 lžícena jemno strouhané citronové kůry
1 lžíceolivového oleje
45 gzeleného pepře
40 gmořské soli

Postup:

1. Nejdříve si uděláme nálev; do středně velkého hrnce dáme 1,5 l vody, cukr, sůl a na slabém plameni zahříváme, aby se cukr i sůl rozpustily, pak přivedeme k varu, sundáme z tepla a lák přelijeme do mísy, přidáme bobkové listy, rozmarýn, šalvěj, česnek, pepř, zbylou vodu a necháme zcela zchladnout
2. Mezitím krkovici několikrát propíchneme kovovou jehlicí, ze všech stran do ní vetřeme sůl, stáhneme potravinářským provázkem, položíme do hlubokého pekáče, přelijeme lákem a necháme 24 hodin marinovat, pak ji vyndáme a osušíme
3. Uděláme si pepřovo-citronovou sůl; mořskou sůl, na jemno nastrouhanou citronovou kůru a zelený pepř rozdrtíme v hmoždíři a polovinu směsi smícháme s olivovým oleje a zbytek dáme stranou
4. Do velkého pekáče nalijeme 0,5 l vody, přidáme rozmarýn, šalvěj a bobkové listy, doprostřed položíme krkovici potřenou ochucenou solí s olejem, dáme do trouby a pečeme při 180 °C 45 minut
5. Pak přiklopíme, teplotu snížíme na 160-170 °C a pečeme 4-5 hodin, potom odklopíme, teplotu zvýšíme na 200 °C a dopečeme doměkka (20 minut), podáváme posypané zbylou ochucenou solí, dijonskou hořčicí a chlebem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy