Marinovaná krkovice, potřená ochucenou solí s olejem a pomalu pečená s kořením doměkka.
Ingredience:
Pro 10 - 12 osob: | |
5 kg | krkovice v celku |
8 ks | bobkových listů |
2 ks | svazků rozmarýnu |
2 ks | svazků šalvěje |
500 ml | vody |
mořská sůl | |
dijonská hořčice k podávání | |
Na nálev: | |
165 g | cukru krupice |
35 g | zeleného pepře |
30 g | mořské soli |
2,5 l | vody |
6 ks | bobkových listů |
1 ks | svazku rozmarýnu |
1 ks | svazku šalvěje |
1 ks | palice česneku |
Na pepřovo-citronovou sůl: | |
2 lžíce | na jemno strouhané citronové kůry |
1 lžíce | olivového oleje |
45 g | zeleného pepře |
40 g | mořské soli |
Postup:
1. Nejdříve si uděláme nálev; do středně velkého hrnce dáme 1,5 l vody, cukr, sůl a na slabém plameni zahříváme, aby se cukr i sůl rozpustily, pak přivedeme k varu, sundáme z tepla a lák přelijeme do mísy, přidáme bobkové listy, rozmarýn, šalvěj, česnek, pepř, zbylou vodu a necháme zcela zchladnout
2. Mezitím krkovici několikrát propíchneme kovovou jehlicí, ze všech stran do ní vetřeme sůl, stáhneme potravinářským provázkem, položíme do hlubokého pekáče, přelijeme lákem a necháme 24 hodin marinovat, pak ji vyndáme a osušíme
3. Uděláme si pepřovo-citronovou sůl; mořskou sůl, na jemno nastrouhanou citronovou kůru a zelený pepř rozdrtíme v hmoždíři a polovinu směsi smícháme s olivovým oleje a zbytek dáme stranou
4. Do velkého pekáče nalijeme 0,5 l vody, přidáme rozmarýn, šalvěj a bobkové listy, doprostřed položíme krkovici potřenou ochucenou solí s olejem, dáme do trouby a pečeme při 180 °C 45 minut
5. Pak přiklopíme, teplotu snížíme na 160-170 °C a pečeme 4-5 hodin, potom odklopíme, teplotu zvýšíme na 200 °C a dopečeme doměkka (20 minut), podáváme posypané zbylou ochucenou solí, dijonskou hořčicí a chlebem.