REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pomalu pečená krkovička

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinovaná krkovice, potřená ochucenou solí s olejem a pomalu pečená s kořením doměkka.


Ingredience:
Pro 10 - 12 osob:
5 kgkrkovice v celku
8 ksbobkových listů
2 kssvazků rozmarýnu
2 kssvazků šalvěje
500 mlvody
mořská sůl
dijonská hořčice k podávání
Na nálev:
165 gcukru krupice
35 gzeleného pepře
30 gmořské soli
2,5 lvody
6 ksbobkových listů
1 kssvazku rozmarýnu
1 kssvazku šalvěje
1 kspalice česneku
Na pepřovo-citronovou sůl:
2 lžícena jemno strouhané citronové kůry
1 lžíceolivového oleje
45 gzeleného pepře
40 gmořské soli

Postup:

1. Nejdříve si uděláme nálev; do středně velkého hrnce dáme 1,5 l vody, cukr, sůl a na slabém plameni zahříváme, aby se cukr i sůl rozpustily, pak přivedeme k varu, sundáme z tepla a lák přelijeme do mísy, přidáme bobkové listy, rozmarýn, šalvěj, česnek, pepř, zbylou vodu a necháme zcela zchladnout
2. Mezitím krkovici několikrát propíchneme kovovou jehlicí, ze všech stran do ní vetřeme sůl, stáhneme potravinářským provázkem, položíme do hlubokého pekáče, přelijeme lákem a necháme 24 hodin marinovat, pak ji vyndáme a osušíme
3. Uděláme si pepřovo-citronovou sůl; mořskou sůl, na jemno nastrouhanou citronovou kůru a zelený pepř rozdrtíme v hmoždíři a polovinu směsi smícháme s olivovým oleje a zbytek dáme stranou
4. Do velkého pekáče nalijeme 0,5 l vody, přidáme rozmarýn, šalvěj a bobkové listy, doprostřed položíme krkovici potřenou ochucenou solí s olejem, dáme do trouby a pečeme při 180 °C 45 minut
5. Pak přiklopíme, teplotu snížíme na 160-170 °C a pečeme 4-5 hodin, potom odklopíme, teplotu zvýšíme na 200 °C a dopečeme doměkka (20 minut), podáváme posypané zbylou ochucenou solí, dijonskou hořčicí a chlebem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy