REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pomalu pečená krkovička

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinovaná krkovice, potřená ochucenou solí s olejem a pomalu pečená s kořením doměkka.


Ingredience:
Pro 10 - 12 osob:
5 kgkrkovice v celku
8 ksbobkových listů
2 kssvazků rozmarýnu
2 kssvazků šalvěje
500 mlvody
mořská sůl
dijonská hořčice k podávání
Na nálev:
165 gcukru krupice
35 gzeleného pepře
30 gmořské soli
2,5 lvody
6 ksbobkových listů
1 kssvazku rozmarýnu
1 kssvazku šalvěje
1 kspalice česneku
Na pepřovo-citronovou sůl:
2 lžícena jemno strouhané citronové kůry
1 lžíceolivového oleje
45 gzeleného pepře
40 gmořské soli

Postup:

1. Nejdříve si uděláme nálev; do středně velkého hrnce dáme 1,5 l vody, cukr, sůl a na slabém plameni zahříváme, aby se cukr i sůl rozpustily, pak přivedeme k varu, sundáme z tepla a lák přelijeme do mísy, přidáme bobkové listy, rozmarýn, šalvěj, česnek, pepř, zbylou vodu a necháme zcela zchladnout
2. Mezitím krkovici několikrát propíchneme kovovou jehlicí, ze všech stran do ní vetřeme sůl, stáhneme potravinářským provázkem, položíme do hlubokého pekáče, přelijeme lákem a necháme 24 hodin marinovat, pak ji vyndáme a osušíme
3. Uděláme si pepřovo-citronovou sůl; mořskou sůl, na jemno nastrouhanou citronovou kůru a zelený pepř rozdrtíme v hmoždíři a polovinu směsi smícháme s olivovým oleje a zbytek dáme stranou
4. Do velkého pekáče nalijeme 0,5 l vody, přidáme rozmarýn, šalvěj a bobkové listy, doprostřed položíme krkovici potřenou ochucenou solí s olejem, dáme do trouby a pečeme při 180 °C 45 minut
5. Pak přiklopíme, teplotu snížíme na 160-170 °C a pečeme 4-5 hodin, potom odklopíme, teplotu zvýšíme na 200 °C a dopečeme doměkka (20 minut), podáváme posypané zbylou ochucenou solí, dijonskou hořčicí a chlebem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib horský

Tento hřib roste opravdu velmi vzácně od července až do září a to ve vyšších polohách pod smrky a jedlemi. V Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, jeho nálezy by se měly dokladovat a evidovat.

číst dále ...

Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější? Poznejte jeho druhy

Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost. Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Tonka – fermentovaná semena tropického stromu

V tonce se dokonale prolíná chuť vanilky, mandlí a rumu. Fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, dokážou skvěle nahradit vanilku.

číst dále ...

Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy