Dezert ke kávě nebo i vánoční cukroví, to jsou tradiční máčené banánky slepované marmeládou a částečně máčené v čokoládové polevě.
Ingredience:
Rozpis na cca 25 kusů: | |
Na těsto: | |
500 g | polohrubé mouky |
300 g | moučkového cukru |
250 g | másla |
3 ks | vejce |
Na dohotovení: | |
1 balení | hotové čokoládové polevy |
cca 70 g | marmelády |
1/2 sáčku | prášku do pečiva |
Na přípravu: | |
papír na pečení, strojek na strojkové cukroví nebo cukrářský sáček |
Postup:
- Připravíme těsto na banánky; mouku smícháme ve větší míse s cukrem a práškem do pečiva, pak přidáme nakrájené hodně změklé máslo a vejce, vypracujeme hladké těsto.
- Buď pomocí strojku a nástavci nebo pomocí cukrářského sáčku vytláčíme na plech vyložený papírem na pečení jednotlivé banánky.
- V troubě vyhřáté na 150 °C pečeme dozlatova 15-20 minut.
- Úplně vychladlé banánky slepujeme nějakou dobrou, nejlépe domácí, marmeládou, vždy dva k sobě spodní částí.
- Nakonec banánky máčíme v rozehřáté polevě, je dobré je před máčením nechat v lednici prochladnout, nebo je na krátkou dobu dát do mrazáku, pak poleva okamžitě a dobře ztuhne.