Polévka připravená z nasekaného vepřového mozečku, vejce, kostky masoxu, cibule, vody, petrželky a dalších ingrediencí.
Ingredience:
150 g | vepřového mozečku |
30 g | oleje |
2 ks | den starého rohlíku |
1 ks | kostky masoxu |
1 ks | cibule |
1 ks | vejce |
1 l | vody |
2 lžíce | hladké mouky |
muškátový oříšek | |
petrželka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Mozeček si opláchneme, vložíme do misky, zalijeme vlažnou vodou a necháme 10 minut stát, poté mozeček vyjmeme, odblaníme, zbavíme případných úlomků kostí a nasekáme na drobné kousky
2. Oloupanou cibuli si nakrájíme na jemno, čerstvou petrželku si nasekáme na drobno
3. Pak si v hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli, kterou zpěníme, pak zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, důkladně promícháme a povaříme 10 minut
4. Po 10 minutách přidáme nasekaný mozeček, špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, kostku masoxu, pepř, sůl a vaříme dalších 10 minut
5. Nakonec do polévky vmícháme rozkvedlané vejce a za stálého míchání ho necháme srazit.
6. Hotovou polévku servírujeme posypanou nasekanou petrželkou s kostičkami rohlíku, opraženými na sucho na pánvi.