Kostky dýně hokaido upečené v troubě spolu s bylinkami a česnekem, zalité zeleninovým vývarem, rozmixované, polévka nakonec dochucená kořením a zjemněná smetanou, servíruje se propasírovaná, ozdobená oloupanými semeny dýně.
Ingredience:
800 g | dýně hokaido |
1 svazek | čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn, oregano) |
3 lžíce | olivového oleje |
1/2 lžičky | strouhaného muškátového oříšku |
100 ml | smetany 33 % |
3 l | zeleninového vývaru |
6 ks | stroužků česneku |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka, ale neloupeme, omyjeme ji, nakrájíme na kostky 3 x 3 cm, přendáme do pekáčku
2. Přidáme olej, bylinky, osolíme, česnek neloupeme a přidáme k dýni
3. Promícháme a dáme do trouby na 200 °C, pečeme cca 30 minut
4. Po upečení vyjmeme bylinky a česnek vymáčkneme ze slupky
5. Pak dýni přemístíme do horkého zeleninového vývaru, přidáme strouhaný muškátový oříšek, mletý pepř, případně dosolíme
6. Tyčovým mixérem promixujeme dohlaka
7. Přidáme smetanu a na závěr ještě propasírujeme přes jemné sítko
8. Na talířích přizdobíme smetanou a loupanými dýňovými semeny.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová