Polévka z červené čočky, mrkve, smetany a koření.
Ingredience:
140 g | červené čočky |
600 g | mrkve |
125 ml | smetany na vaření |
2 lžíce | olivového oleje |
2 lžičky | kmínu |
1/2 lžičky | drcených chilli papriček |
1 litr | zeleninového vývaru |
zakysaná smetana k podávání | |
petrželka k podávání |
Postup:
1. Do většího hrnce dáme kmín, drcenou chilli papričku, zhruba 1 minutu nasucho opékáme, aby se koření rozvonělo, pak polovinu kmínu s chilli vyndáme a odložíme
2. Do hrnce přidáme olivový olej, očištěnou, nahrubo nastrouhanou mrkev, červenou čočku, chvilku opékáme, pak vlijeme zeleninový vývar, smetanu, přivedeme k varu a necháme 10 minut probublávat, aby čočka nabobtnala a změkla
3. Vše rozmixujeme dohladka (pokud chceme, necháme trochu čočky v celku), osolíme a podáváme se zakysanou smetanou, posypané odloženým kořením a petrželkou.