REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polévka mnoha chutí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Polévka z paprik, cibule, cukety, rajčat, brambor, kukuřice, vařených těstovin, koření a bylinek.


Ingredience:
1600 mlzeleninového vývaru
400 gbrambor
350 gkonzervovaných rajčat
300 gcukety
150 gkukuřičných zrn
100 gčerstvého fenyklu
50 gpolévkových těstovin
1 ksčervené papriky
1 ksžluté papriky
1 ksjarní cibulky
1 kschilli papričky
1 ksmrkve
1 kslimetky
1 ksčervené cibule
1 lžičkamleté sladké papriky
1 lžícerajčatového protlaku
petrželová nať
mletý pepř
oregano
cukr
sůl
voda

Postup:

1. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka, očištěné papriky i chilli papričku nakrájíme na nudličky, oloupanou cibuli i jarní cibulku nakrájíme nadrobno, konzervovaná rajčata necháme okapat a nakrájíme na menší kousky
2. Do hrnce nalijeme půl litru vody, vložíme do ní připravenou zeleninu, zakapeme šťávou z poloviny limetky a povaříme 10 minut, pak přidáme oloupané, na kostky nakrájené brambory s fenyklem, na menší kousky nakrájenou cuketu a nakonec kukuřici
3. Přilijeme zeleninový vývar, vaříme zhruba 15 minut a mezitím uvaříme ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu polévkové těstoviny
4. Do mixéru nalijeme 3 naběračky vařené zeleniny, přidáme mletou papriku, rajčatový protlak, šťávu z druhé půlky limetky a vše dobře rozmixujeme
5. Na jemno rozmixovanou zeleninovou směs vlijeme zpět do hrnce, dochutíme solí, pepřem, cukrem, oreganem, polévku ještě 10 minut pozvolna provaříme, nakonec přidáme uvařené, okapané těstoviny a při servírování každou porci posypeme nadrobno nasekanou petrželkou.

Doporučení:

Místo konzervovaných rajčat můžeme použít čerstvá, spařená a oloupaná rajčata.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy