V pozdních hodinách posledního dne roku i na Nový rok vám jistě přijde vhod právě tato polévka z Maďarska. (V překladu se tato polévka nazývá “Polévka dle flamendra”.)
Ingredience:
Rozpis na 10 porcí: | |
1 kg | kysaného zelí |
500 g | uzeného kolena |
400 g | klobásy |
150 g | slaniny |
150 g | mouky |
100 g | cibule |
100 g | sádla |
5 dl | kysané smetany |
ostrou papriku | |
rajský protlak | |
česnek | |
paprikovou pastu nebo přidáme více mleté papriky | |
čerstvý kopr | |
kmín | |
sůl |
Postup:
1. Kysané zelí dvakrát dobře propereme pod studenou vodou, potom vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme klobásy (po deseti minutách vaření vybereme a nakrájíme na kolečka), uzené koleno a na kostičky nakrájenou slaninu
2. Osolíme a vaříme doměkka
3. Mezitím si připravíme světlou jíšku, kterou ochutíme drceným kmínem, utřeným česnekem, mletou paprikou a rajským protlakem
4. Jíškou zahustíme polévku, ze které jsme před tím vyjmuli koleno, to pak pokrájené na malé kousky spolu s klobásou vrátíme zpět do hrnce a ještě chvíli vaříme
5. Nakonec přidáme smetanu, necháme přejít varem a do hotové polévky přidáme čerstvý kopr.
Příprava jíšky viz. recept: Jíška.