Originální název receptu je Korhelyleves. Jedná se o hustou obědovou polévku připravenou z kysaného zelí, uzeného kolena, kysané smetany, klobásy, uzené slaniny …
Ingredience:
1 kg | kysaného zelí |
500 g | uzeného kolena |
400 g | klobásy |
150 g | uzené slaniny |
150 g | mouky |
100 g | cibule |
100 g | sádla |
5 dl | kysané smetany |
1-2 lžíce | rajského protlaku |
1 lžička | paprikové pasty |
1-2 ks | stroužky česneku |
pálivá paprika | |
čerstvý kopr | |
voda | |
kmín | |
sůl |
Postup:
1. Kysané zelí dvakrát dobře propereme pod studenou tekoucí vodou, potom vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme klobásu, kterou po 10 minutách varu vytáhneme a nakrájíme na kolečka, uzené koleno a na kostičky nakrájenou slaninu
2. Osolíme a vaříme doměkka
3. Připravíme si světlou jíšku, ochutíme ji drceným kmínem, utřeným česnekem, paprikovou pastou, mletou paprikou a rajským protlakem, hotovou jíškou zahustíme polévku, ze které vytáhneme uvařené koleno
4. Koleno pokrájíme na kousky a spolu s kolečky klobásy vrátíme zpět do hrnce, polévku ještě chvíli povaříme
5. Nakonec přidáme smetanu, povaříme a na talířích polévku posypeme čerstvě nasekaným koprem.
Příprava jíšky viz. recept: Jíška.