Tato kukuřičná polenta je velice zdravá a posilující kaše, která se jí jako samostatný pokrm nebo tvoří základ pro řadu dalších jídel. Toto je základní recept na polentu.
Ingredience:
2 hrnky | hrubé kukuřičné mouky |
2 l | vody nebo masového vývaru |
2 lžičky | soli |
mletý bílý pepř |
Postup:
- Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme ji do varu a pak mírně osolíme, za stálého míchání do vroucí vody postupně přisypeme kukuřičnou mouku.
- Mícháme a dáváme pozor, aby se neutvořily hrudky, okořeníme ji pepřem.
- Snížíme teplotu na minimum, pokračujeme ve vaření, až bude polenta dostatečně hustá, což trvá zhruba 30 minut, často mícháme (že je polenta hotová poznáme tak, že nám vařečka stojí sama o sobě uprostřed hrnce).
- Polentu můžeme podávat takto připravenou, nebo ji můžeme nechat vystydnout a pak grilovat nebo smažit.