REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polenské pouťové mrkvánky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Babiččiny mrkvánky se pečou v Polné při pouti vždy druhou neděli v září. Dle Ludmily Vomlelové z Polné.


Ingredience:
Těsto:
600 gpolohrubé výběrové mouky
400 ghladké mouky
200 gmásla
200 gcukru
70 gkvasnic
1 lžičkasádla
3 ksvajec
mléko podle potřeby
sůl
Náplň:
250 gkrystalového cukru
100 gmásla
1,5 kgstrouhané mrkve
50 kscelých nebo rozemletých fenyklů
2 ksbalení vanilkového cukru
mák

Postup:

1. Z mouky, másla, 200 g cukru, kvasnic, sádla a žloutků za tří vajec vypracujeme klasické kynuté těsto, necháme ho v teple vykynout
2. Do jemně rozstrouhané mrkve dáme asi 250 g krystalového cukru, vanilkový cukr a asi 50 celých nebo rozemletých fenyklů
3. Dusíme na 100 g másla po dobu 5 až 10 minut
4. Udušenou mrkev necháme vychladit, ustojí-li se v mrkvi šťáva, po lehkém promačkání ji slijeme, aby nebyla nádivka příliš řídká
5. Z vykynutého těsta vykrájíme bochánky, které uvnitř naplníme mrkvovou náplní
6. Na vymaštěný plech klademe řídce, aby se nespekly
7. Pak je lehce zmáčkneme
8. Okraje pomastíme, vršek potřeme zbylými bílky a posypeme celým mákem
9. Upečené a vychladlé mrkvany potřeme na posypaném vršku napůl rozpuštěným máslem, aby nestékalo a posypeme hojně moučkovým cukrem (s přimíchaným vanilkovým cukrem).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy