Babiččiny mrkvánky se pečou v Polné při pouti vždy druhou neděli v září. Dle Ludmily Vomlelové z Polné.
Ingredience:
Těsto: | |
600 g | polohrubé výběrové mouky |
400 g | hladké mouky |
200 g | másla |
200 g | cukru |
70 g | kvasnic |
1 lžička | sádla |
3 ks | vajec |
mléko podle potřeby | |
sůl | |
Náplň: | |
250 g | krystalového cukru |
100 g | másla |
1,5 kg | strouhané mrkve |
50 ks | celých nebo rozemletých fenyklů |
2 ks | balení vanilkového cukru |
mák |
Postup:
1. Z mouky, másla, 200 g cukru, kvasnic, sádla a žloutků za tří vajec vypracujeme klasické kynuté těsto, necháme ho v teple vykynout
2. Do jemně rozstrouhané mrkve dáme asi 250 g krystalového cukru, vanilkový cukr a asi 50 celých nebo rozemletých fenyklů
3. Dusíme na 100 g másla po dobu 5 až 10 minut
4. Udušenou mrkev necháme vychladit, ustojí-li se v mrkvi šťáva, po lehkém promačkání ji slijeme, aby nebyla nádivka příliš řídká
5. Z vykynutého těsta vykrájíme bochánky, které uvnitř naplníme mrkvovou náplní
6. Na vymaštěný plech klademe řídce, aby se nespekly
7. Pak je lehce zmáčkneme
8. Okraje pomastíme, vršek potřeme zbylými bílky a posypeme celým mákem
9. Upečené a vychladlé mrkvany potřeme na posypaném vršku napůl rozpuštěným máslem, aby nestékalo a posypeme hojně moučkovým cukrem (s přimíchaným vanilkovým cukrem).