S projektem „Naskoč na mléčnou vlnu“ přinášíme zajímavý recept, který potěší svou jednoduchostí a zároveň se jedná o pokrm, který můžete připravovat se svými dětmi. Mléko a výrobky z něj jsou jedním z nejbohatších zdrojů vysoce kvalitních bílkovin, které obsahují nenahraditelné aminokyseliny.
Ingredience:
Ingredience (6 porcí): | |
40 g | pohankové mouky |
40 g | krystalového cukru |
20 g | kokosu |
20 g | kakaa |
4 ks | vejce |
2 ks | tvarohy ve vaničce |
2 kelímky | Cottage |
2 hrsti | malin |
1/2 balíčku | kypřícího prášku |
3 lžíce | oleje |
na ozdobení lístky máty |
Postup:
- Z vajec vyšleháme bílky a žloutky zvlášť. Bílky do pevné pěny, kterou pak odložíme stranou do misky. Žloutky vymícháme s cukrem a olejem, poté postupně vsypeme pohankovou mouku, kakao a kokos. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
- Hotové těsto nalijeme na silikonovou podložku nebo pečící papír a upečeme jako piškotový plát. Na 180 °C pečeme zhruba deset minut.
- Upečený plát necháme vychladnout a poté vykrájíme na kolečka podle velikosti a typu sklenic. Tyto kolečka umístíme na dno připravených sklenic.
- Poté přidáme vrstvu krému, který získáme smícháním tvarohu, Cottage a rozmačkaných malin. Ozdobíme zbylými malinami a mátou.
„Mléko je hlavním zdrojem vápníku pro zdraví našich kostí. Obsahuje zdraví prospěšné tzv. probiotické mikroorganismy. Z minerálních látek se jedná jak o vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, měď, zinek, selen, jód. Z vitaminů se v mléce nacházejí vitamíny, které jsou rozpustné v tucích (A, D, E, K), tak i vitaminy B skupiny,“ říká prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc.