REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podzimní kotleta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Odleželé, zprudka orestované kotlety, dopečené v troubě doměkka zalité vývarem nebo vínem spolu se snítky šalvěje, na talířích ozdobené orestovanou cibulkou a zkaramelizovanými jablky.


Ingredience:
6 ksvepřových kotlet s kostí
4 kscibule
3-4 ksjablka
20 kslístků šalvěje
1 lžícerýžového octa (nebo balzamiko)
zeleninový vývar nebo bílé víno
krystalový cukr
olivový olej
máslo
sádlo
pepř
sůl

Postup:

1. Kotlety omyjeme, osušíme, naklepeme a na krajích nařízneme, aby se nám, mršky jedny nekroutily při smažení
2. Maso opepříme, zakápneme olivovým olejem a odložíme na 24 hodin do lednice
3. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce sádla, kotlety zprudka opečeme z každé strany, poté osolíme a odložíme do nádoby, ve které je budeme péct
4. Do výpeku dáme víno nebo vývar (cca 200 ml), přihodíme šalvěj, krátce provaříme a přelijeme k masu, dáme s poklicí do trouby a při teplotě 180 °C necháme ještě cca 30 minut péci doměkka
5. Vyjmeme šalvěj a bude-li třeba, necháme zredukovat sosík (vaříme, až se voda odpaří na požadovanou hustotu)
6. Cibuli nakrájíme na širší proužky a na pánvi, ve které jsme si rozehřáli 2 lžíce másla a stejné množství olivového oleje, smažíme do světlehněda, vyjmeme z pánve a tímto krokem uvolníme místo pro jablka
7. Jablka zbavíme jadřinců, nikoliv však slupek, pokrájíme na kolečka či čtvrtiny a obalíme v krystalovém cukru, ppět dáme do pánve máslo a olivový olej (2 a 2 lžíce) a jablka necháme zkaramelizovat, jen lehce, nepřepálit! 8. Osolíme a zakápneme rýžovým octem, no, a máme téměř hotovo
9. Kotlety na talíři poklademe jablky a zlatou cibulkou, přelijeme šťávičkou z jablek a popřejeme dobrou chuť.

Doporučení:

Jako příloha se hodí brambory v jakékoliv úpravě. Já měla šťouchané s na másle podušeným řapíkovým celerem …

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy