REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podzimní kotleta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Odleželé, zprudka orestované kotlety, dopečené v troubě doměkka zalité vývarem nebo vínem spolu se snítky šalvěje, na talířích ozdobené orestovanou cibulkou a zkaramelizovanými jablky.


Ingredience:
6 ksvepřových kotlet s kostí
4 kscibule
3-4 ksjablka
20 kslístků šalvěje
1 lžícerýžového octa (nebo balzamiko)
zeleninový vývar nebo bílé víno
krystalový cukr
olivový olej
máslo
sádlo
pepř
sůl

Postup:

1. Kotlety omyjeme, osušíme, naklepeme a na krajích nařízneme, aby se nám, mršky jedny nekroutily při smažení
2. Maso opepříme, zakápneme olivovým olejem a odložíme na 24 hodin do lednice
3. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce sádla, kotlety zprudka opečeme z každé strany, poté osolíme a odložíme do nádoby, ve které je budeme péct
4. Do výpeku dáme víno nebo vývar (cca 200 ml), přihodíme šalvěj, krátce provaříme a přelijeme k masu, dáme s poklicí do trouby a při teplotě 180 °C necháme ještě cca 30 minut péci doměkka
5. Vyjmeme šalvěj a bude-li třeba, necháme zredukovat sosík (vaříme, až se voda odpaří na požadovanou hustotu)
6. Cibuli nakrájíme na širší proužky a na pánvi, ve které jsme si rozehřáli 2 lžíce másla a stejné množství olivového oleje, smažíme do světlehněda, vyjmeme z pánve a tímto krokem uvolníme místo pro jablka
7. Jablka zbavíme jadřinců, nikoliv však slupek, pokrájíme na kolečka či čtvrtiny a obalíme v krystalovém cukru, ppět dáme do pánve máslo a olivový olej (2 a 2 lžíce) a jablka necháme zkaramelizovat, jen lehce, nepřepálit! 8. Osolíme a zakápneme rýžovým octem, no, a máme téměř hotovo
9. Kotlety na talíři poklademe jablky a zlatou cibulkou, přelijeme šťávičkou z jablek a popřejeme dobrou chuť.

Doporučení:

Jako příloha se hodí brambory v jakékoliv úpravě. Já měla šťouchané s na másle podušeným řapíkovým celerem …

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Když nemůžete do kavárny: Jak na výborný domácí brunch

Nenechte se negativně ovlivnit už pěkně dlouho trvajícími omezeními a dopřejte si krásné ráno, přestože nemůžete do oblíbené kavárny. Máme pár tipů, jak si doma připravit ten nejlepší dopolední brunch.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy