Odleželé, zprudka orestované kotlety, dopečené v troubě doměkka zalité vývarem nebo vínem spolu se snítky šalvěje, na talířích ozdobené orestovanou cibulkou a zkaramelizovanými jablky.
Ingredience:
6 ks | vepřových kotlet s kostí |
4 ks | cibule |
3-4 ks | jablka |
20 ks | lístků šalvěje |
1 lžíce | rýžového octa (nebo balzamiko) |
zeleninový vývar nebo bílé víno | |
krystalový cukr | |
olivový olej | |
máslo | |
sádlo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Kotlety omyjeme, osušíme, naklepeme a na krajích nařízneme, aby se nám, mršky jedny nekroutily při smažení
2. Maso opepříme, zakápneme olivovým olejem a odložíme na 24 hodin do lednice
3. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce sádla, kotlety zprudka opečeme z každé strany, poté osolíme a odložíme do nádoby, ve které je budeme péct
4. Do výpeku dáme víno nebo vývar (cca 200 ml), přihodíme šalvěj, krátce provaříme a přelijeme k masu, dáme s poklicí do trouby a při teplotě 180 °C necháme ještě cca 30 minut péci doměkka
5. Vyjmeme šalvěj a bude-li třeba, necháme zredukovat sosík (vaříme, až se voda odpaří na požadovanou hustotu)
6. Cibuli nakrájíme na širší proužky a na pánvi, ve které jsme si rozehřáli 2 lžíce másla a stejné množství olivového oleje, smažíme do světlehněda, vyjmeme z pánve a tímto krokem uvolníme místo pro jablka
7. Jablka zbavíme jadřinců, nikoliv však slupek, pokrájíme na kolečka či čtvrtiny a obalíme v krystalovém cukru, ppět dáme do pánve máslo a olivový olej (2 a 2 lžíce) a jablka necháme zkaramelizovat, jen lehce, nepřepálit! 8. Osolíme a zakápneme rýžovým octem, no, a máme téměř hotovo
9. Kotlety na talíři poklademe jablky a zlatou cibulkou, přelijeme šťávičkou z jablek a popřejeme dobrou chuť.
Jako příloha se hodí brambory v jakékoliv úpravě. Já měla šťouchané s na másle podušeným řapíkovým celerem …
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová