Starý recept ze Slovácka. Jde o bramborové těsto upečené v zelných listech. Podlesníky se podávaly jak na slano, například posypané sýrem, tak na sladko, s jogurtem, marmeládou …
Ingredience:
1 kg | brambor |
4 ks | storužky česneku |
2 ks | vejce |
1 dl | mléka |
hrubá mouka dle potřeby | |
zelné (kapustové) listy | |
sádlo | |
sůl |
Postup:
1. Syrové brambory nastrouháme, přebytečnou vodu vymačkáme
2. Brambory zalijeme horkým mlékem, přidáme vejce, utřený česnek, mouku a vypracujeme v řidší těsto, podobné jako na lívance 3. Zelné listy opereme, rozložíme na plech, do listů nalijeme těsto a dáme péct do vyhřáté trouby na 190-200 °C na 30-40 minut
4. Po upečení zelný list sloupneme a na talíři podlesníky potřeme z obou stran sádlem.
Zelné listy lze nahradit listy kapusty. Podlesníky se podávali jak na slano, například se sýrem, tak na sladko, například s jogurtem, marmeládou …