REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněný bažant s rozinkami a ořechy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený bažant s nádivkou.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 ksbažanta
1 kscibule
2 ksplátky slaniny
60 gmásla
50 gořechových jader
50 grozinek
kousek mrkve
bobkový list
mletý pepř
petrželka
tymián
vývar
sůl
Nádivka:
80 gdrůbežích jater
50 gořechových jader
50 grozinek
40 gžemlovky
5 clbrandy
1 ksvejce
játra z bažanta
strouhanka
mletý pepř
mléko
sůl

Postup:

Příprava nádivky: 1. Rozinky (včetně rozinek pro použití do šťávy) přebereme, spaříme vařící vodou, propláchneme, zalijeme brandy a necháme nabobtnat
2. Žemlovku nakrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem, po prosáknutí ji trochu vymačkáme a promícháme s rozšlehaným vejcem, polovinu scezených rozinek a s nasekanými ořechovými jádry a s drobně nakrájenými játry
3. Podle potřeby zahustíme strouhankou, osolíme a opepříme.

Příprava bažanta:
4. Bažanta očistíme, osolíme uvnitř, naplníme, kůži u otvoru spojíme jehlou na závitky, osolíme ho uvnitř i na povrchu a na prsa upevníme plátky slaniny
5. Bažanta položíme do vymaštěného pekáčku vyloženého plátky cibule a mrkve, přidáme tymián, bobkový list, petrželku a chvilku pečeme v dobře vyhřáté troubě kolem 190 °C
6. V této chvíli bažanta vytáhneme, necháme mírně vychladnout a pak ho naplníme nádivkou, vrátíme ho zpět do pekáče a podlijeme vývarem, upečeme doměkka
7. Během pečení poléváme bažanta šťávou a podle potřeby podléváme vývarem
8. Měkkého bažanta vyndáme, šťávu procedíme do malého kastrolku, přidáme rozinky, nasekaná nadrobno ořechová jádra a nahřáté brandy (zbylé od namočení rozinek) a zapálíme je
9. Naporcované maso s částí nádivky servírujeme na talíř, ozdobíme petrželkou a podáváme.

Doporučení:

– Příloha: Vařená rýže a brusinkový kompot.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy