REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněné kuře

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Královské pohoštění, kuřátka naplněná nádivkou umístěnou pod kůži, upečená v troubě dozlatova. Původní název receptu je Gödöllői töltött csirke.


Ingredience:
Rozpis na 10 porcí:
5 kskuřat o váze kolem 1 kg
5 kshousek
5 ksvajec
1 kspetržele
1 ksjablka
1 ksmrkve
400 gkuřecích jater
400 gžampiónů
300 ganglické slaniny
200 gmásla
100 gsádla
50 gcibule
1 hrstzelené petrželky
1,5 dlbílého vína
4 dlmléka
muškátový ořech
majoránka
mletý pepř
oregano
bazalka
sůl

Postup:

1. Kuřata opláchneme pod studenou tekoucí vodou, pak je osušíme, nařízneme kůži na prsou a vnitřky osolíme, opepříme, posypeme majoránkou, bazalkou a uložíme do chladu
2. Housky nakrájené na kostičky máčíme v mléce, po chvíli je vymačkáme
3. Na kostičky nakrájenou slaninu a jemně pokrájenou cibuli osmahneme dozlatova, přidáme pokrájená kuřecí játra a houby, posypeme zelenou petrželkou, osolíme, okořeníme pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem a oreganem, po 10 minutách odstavíme z ohně
4. Rozšlehaná vejce vyšleháme s máslem do hladké pěny, přidáme vymačkanou housku, játra a houby, nádivku dobře promícháme, naplníme jí zdobítko na cukroví (můžeme použít i igelitový sáček, ve kterém uděláme v rohu jednu větší dírku) a opatrně plníme pod kůži připravených kuřat, naplněná kuřata pěkně zformujeme a vyskládáme na pekáč
5. Na pánvi rozehřejeme sádlo, kuřata polijeme, obložíme na kousky nakrájenou mrkví, petrželí, celým jablkem a malou cibulkou, podlijeme bílým vínem a pečeme v troubě 1,5-2 hodiny, pěkně dočervena, za občasného polévání šťávou z výpeku.

Doporučení:

Takto připravená kuřátka servírujeme například s bramborovou slámou nebo bramborovou kaší a kompotem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy