Královské pohoštění, kuřátka naplněná nádivkou umístěnou pod kůži, upečená v troubě dozlatova. Původní název receptu je Gödöllői töltött csirke.
Ingredience:
Rozpis na 10 porcí: | |
5 ks | kuřat o váze kolem 1 kg |
5 ks | housek |
5 ks | vajec |
1 ks | petržele |
1 ks | jablka |
1 ks | mrkve |
400 g | kuřecích jater |
400 g | žampiónů |
300 g | anglické slaniny |
200 g | másla |
100 g | sádla |
50 g | cibule |
1 hrst | zelené petrželky |
1,5 dl | bílého vína |
4 dl | mléka |
muškátový ořech | |
majoránka | |
mletý pepř | |
oregano | |
bazalka | |
sůl |
Postup:
1. Kuřata opláchneme pod studenou tekoucí vodou, pak je osušíme, nařízneme kůži na prsou a vnitřky osolíme, opepříme, posypeme majoránkou, bazalkou a uložíme do chladu
2. Housky nakrájené na kostičky máčíme v mléce, po chvíli je vymačkáme
3. Na kostičky nakrájenou slaninu a jemně pokrájenou cibuli osmahneme dozlatova, přidáme pokrájená kuřecí játra a houby, posypeme zelenou petrželkou, osolíme, okořeníme pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem a oreganem, po 10 minutách odstavíme z ohně
4. Rozšlehaná vejce vyšleháme s máslem do hladké pěny, přidáme vymačkanou housku, játra a houby, nádivku dobře promícháme, naplníme jí zdobítko na cukroví (můžeme použít i igelitový sáček, ve kterém uděláme v rohu jednu větší dírku) a opatrně plníme pod kůži připravených kuřat, naplněná kuřata pěkně zformujeme a vyskládáme na pekáč
5. Na pánvi rozehřejeme sádlo, kuřata polijeme, obložíme na kousky nakrájenou mrkví, petrželí, celým jablkem a malou cibulkou, podlijeme bílým vínem a pečeme v troubě 1,5-2 hodiny, pěkně dočervena, za občasného polévání šťávou z výpeku.
Takto připravená kuřátka servírujeme například s bramborovou slámou nebo bramborovou kaší a kompotem.