REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněné kuře

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Královské pohoštění, kuřátka naplněná nádivkou umístěnou pod kůži, upečená v troubě dozlatova. Původní název receptu je Gödöllői töltött csirke.


Ingredience:
Rozpis na 10 porcí:
5 kskuřat o váze kolem 1 kg
5 kshousek
5 ksvajec
1 kspetržele
1 ksjablka
1 ksmrkve
400 gkuřecích jater
400 gžampiónů
300 ganglické slaniny
200 gmásla
100 gsádla
50 gcibule
1 hrstzelené petrželky
1,5 dlbílého vína
4 dlmléka
muškátový ořech
majoránka
mletý pepř
oregano
bazalka
sůl

Postup:

1. Kuřata opláchneme pod studenou tekoucí vodou, pak je osušíme, nařízneme kůži na prsou a vnitřky osolíme, opepříme, posypeme majoránkou, bazalkou a uložíme do chladu
2. Housky nakrájené na kostičky máčíme v mléce, po chvíli je vymačkáme
3. Na kostičky nakrájenou slaninu a jemně pokrájenou cibuli osmahneme dozlatova, přidáme pokrájená kuřecí játra a houby, posypeme zelenou petrželkou, osolíme, okořeníme pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem a oreganem, po 10 minutách odstavíme z ohně
4. Rozšlehaná vejce vyšleháme s máslem do hladké pěny, přidáme vymačkanou housku, játra a houby, nádivku dobře promícháme, naplníme jí zdobítko na cukroví (můžeme použít i igelitový sáček, ve kterém uděláme v rohu jednu větší dírku) a opatrně plníme pod kůži připravených kuřat, naplněná kuřata pěkně zformujeme a vyskládáme na pekáč
5. Na pánvi rozehřejeme sádlo, kuřata polijeme, obložíme na kousky nakrájenou mrkví, petrželí, celým jablkem a malou cibulkou, podlijeme bílým vínem a pečeme v troubě 1,5-2 hodiny, pěkně dočervena, za občasného polévání šťávou z výpeku.

Doporučení:

Takto připravená kuřátka servírujeme například s bramborovou slámou nebo bramborovou kaší a kompotem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy