REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněná paprika s rajskou a rýží

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Papriky plněné mletým masem z vepřové plece s výbornou omáčkou ze sekaných rajčat dochucenou perníkem a bylinkami. Další klasika české kuchyně.


Ingredience:
400 gvepřové plece (mleté)
100 mlsmetany na vaření 12 %
4-6 ksdlouhých zelených paprik
2 ksstroužku česneku
1 lžičkasušeného oregána
1 lžičkasušené bazalky
čerstvě drcený pepř
sušený tymián
sůl
Na rajskou omáčku:
400 gsekaných rajčat v plechovce
115 grajčatového protlaku
10 kslístků čerstvé bazalky
2 ksbobkových listů
1 kscibule
3 lžícetřtinového cukru
3 lžíceolivového oleje
2 lžícestrouhaného perníku
1 lžícecitronové šťávy
1 lžícehladké mouky
1 lžícemásla
1 lžícesádla
voda, džus nebo rajčatová šťáva na zředění
sůl
Na rýži:
250 grýže
2,5 lvody
sůl

Postup:

1. Maso v misce promícháme se všemi ingrediencemi, osolíme dle chuti a potřeby, přidáme smetanu, řádně promícháme a necháme v chladnu chvilku odležet
2. Mezitím si očistíme papriky, seřízneme jim prdelky a zbavíme je jadýrek
3. Masovou směsí pak lusky naplníme, pokud nám směs zbude a už nemáme papriku, utvoříme v navlhčených dlaních kouličky
4. Do pekáčku dáme sádlo, na kostičky nakrájenou cibuli, nasekaná rajčata z plechu a zlehka osolíme
5. Přidáme naplněné papriky, bobkový list a bazalkové lístky, papriky pokapeme oliváčem a dáme péci do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme cca 40 minut, během pečení papriky otáčíme
6. Když máme hotovo, papriky vyjmeme a udržujeme v teple
7. V hrnci si rozehřejeme máslo, přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme protlak a krátce zarestujeme
8. Rajčatovou směs z trouby přidáme do hrnce (nezapomeneme vyndat bobkáč, bazalku ponecháme), přidáme mouku, zředíme vodou nebo rajčatovou šťávou (džusem) a necháme na mírném plameni za stálého míchání probublávat
9. Přidáme strouhaný perník, citronovou šťávu, doladíme chutě (cukr, sůl …) a doředíme na požadovanou konzistenci
10. Nakonec tyčovým omáčku mixérem rozmixujeme, můžeme jen tak, halabala rustikálně, nebo úplně dohladka.
11. Příprava rýže: rýži nejdříve dobře propláchneme v teplé vodě (tím ji zbavíme nečistot, škrobu a nebude po uvaření lepkavá)
12. Studenou vodu osolíme, přivedeme do varu a přidáme rýži
13. Zamícháme a na mírném plameni pod pokličkou vaříme doměkka (asi 25 minut, záleží na druhu rýže)
14. Rýži zcedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat
15. Pokud rýži podáváme jako přílohu, prohřejeme ji na trošce másla.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy