REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněná paprika s rajskou a rýží

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Papriky plněné mletým masem z vepřové plece s výbornou omáčkou ze sekaných rajčat dochucenou perníkem a bylinkami. Další klasika české kuchyně.


Ingredience:
400 gvepřové plece (mleté)
100 mlsmetany na vaření 12 %
4-6 ksdlouhých zelených paprik
2 ksstroužku česneku
1 lžičkasušeného oregána
1 lžičkasušené bazalky
čerstvě drcený pepř
sušený tymián
sůl
Na rajskou omáčku:
400 gsekaných rajčat v plechovce
115 grajčatového protlaku
10 kslístků čerstvé bazalky
2 ksbobkových listů
1 kscibule
3 lžícetřtinového cukru
3 lžíceolivového oleje
2 lžícestrouhaného perníku
1 lžícecitronové šťávy
1 lžícehladké mouky
1 lžícemásla
1 lžícesádla
voda, džus nebo rajčatová šťáva na zředění
sůl
Na rýži:
250 grýže
2,5 lvody
sůl

Postup:

1. Maso v misce promícháme se všemi ingrediencemi, osolíme dle chuti a potřeby, přidáme smetanu, řádně promícháme a necháme v chladnu chvilku odležet
2. Mezitím si očistíme papriky, seřízneme jim prdelky a zbavíme je jadýrek
3. Masovou směsí pak lusky naplníme, pokud nám směs zbude a už nemáme papriku, utvoříme v navlhčených dlaních kouličky
4. Do pekáčku dáme sádlo, na kostičky nakrájenou cibuli, nasekaná rajčata z plechu a zlehka osolíme
5. Přidáme naplněné papriky, bobkový list a bazalkové lístky, papriky pokapeme oliváčem a dáme péci do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme cca 40 minut, během pečení papriky otáčíme
6. Když máme hotovo, papriky vyjmeme a udržujeme v teple
7. V hrnci si rozehřejeme máslo, přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme protlak a krátce zarestujeme
8. Rajčatovou směs z trouby přidáme do hrnce (nezapomeneme vyndat bobkáč, bazalku ponecháme), přidáme mouku, zředíme vodou nebo rajčatovou šťávou (džusem) a necháme na mírném plameni za stálého míchání probublávat
9. Přidáme strouhaný perník, citronovou šťávu, doladíme chutě (cukr, sůl …) a doředíme na požadovanou konzistenci
10. Nakonec tyčovým omáčku mixérem rozmixujeme, můžeme jen tak, halabala rustikálně, nebo úplně dohladka.
11. Příprava rýže: rýži nejdříve dobře propláchneme v teplé vodě (tím ji zbavíme nečistot, škrobu a nebude po uvaření lepkavá)
12. Studenou vodu osolíme, přivedeme do varu a přidáme rýži
13. Zamícháme a na mírném plameni pod pokličkou vaříme doměkka (asi 25 minut, záleží na druhu rýže)
14. Rýži zcedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat
15. Pokud rýži podáváme jako přílohu, prohřejeme ji na trošce másla.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy