Papriky plněné mletým masem z vepřové plece s výbornou omáčkou ze sekaných rajčat dochucenou perníkem a bylinkami. Další klasika české kuchyně.
Ingredience:
400 g | vepřové plece (mleté) |
100 ml | smetany na vaření 12 % |
4-6 ks | dlouhých zelených paprik |
2 ks | stroužku česneku |
1 lžička | sušeného oregána |
1 lžička | sušené bazalky |
čerstvě drcený pepř | |
sušený tymián | |
sůl | |
Na rajskou omáčku: | |
400 g | sekaných rajčat v plechovce |
115 g | rajčatového protlaku |
10 ks | lístků čerstvé bazalky |
2 ks | bobkových listů |
1 ks | cibule |
3 lžíce | třtinového cukru |
3 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | strouhaného perníku |
1 lžíce | citronové šťávy |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | másla |
1 lžíce | sádla |
voda, džus nebo rajčatová šťáva na zředění | |
sůl | |
Na rýži: | |
250 g | rýže |
2,5 l | vody |
sůl |
Postup:
1. Maso v misce promícháme se všemi ingrediencemi, osolíme dle chuti a potřeby, přidáme smetanu, řádně promícháme a necháme v chladnu chvilku odležet
2. Mezitím si očistíme papriky, seřízneme jim prdelky a zbavíme je jadýrek
3. Masovou směsí pak lusky naplníme, pokud nám směs zbude a už nemáme papriku, utvoříme v navlhčených dlaních kouličky
4. Do pekáčku dáme sádlo, na kostičky nakrájenou cibuli, nasekaná rajčata z plechu a zlehka osolíme
5. Přidáme naplněné papriky, bobkový list a bazalkové lístky, papriky pokapeme oliváčem a dáme péci do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme cca 40 minut, během pečení papriky otáčíme
6. Když máme hotovo, papriky vyjmeme a udržujeme v teple
7. V hrnci si rozehřejeme máslo, přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme protlak a krátce zarestujeme
8. Rajčatovou směs z trouby přidáme do hrnce (nezapomeneme vyndat bobkáč, bazalku ponecháme), přidáme mouku, zředíme vodou nebo rajčatovou šťávou (džusem) a necháme na mírném plameni za stálého míchání probublávat
9. Přidáme strouhaný perník, citronovou šťávu, doladíme chutě (cukr, sůl …) a doředíme na požadovanou konzistenci
10. Nakonec tyčovým omáčku mixérem rozmixujeme, můžeme jen tak, halabala rustikálně, nebo úplně dohladka.
11. Příprava rýže: rýži nejdříve dobře propláchneme v teplé vodě (tím ji zbavíme nečistot, škrobu a nebude po uvaření lepkavá)
12. Studenou vodu osolíme, přivedeme do varu a přidáme rýži
13. Zamícháme a na mírném plameni pod pokličkou vaříme doměkka (asi 25 minut, záleží na druhu rýže)
14. Rýži zcedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat
15. Pokud rýži podáváme jako přílohu, prohřejeme ji na trošce másla.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.