REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněná ouška

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Cukroví plněné ořechovou a makovou náplní, potřené vajíčkem, upečené dozlatova.


Ingredience:
500 ghladké mouky
250 gtuku na pečení
50 gcukru krupice
20 gdroždí
1 ksvejce
1 ksvejce na potření
150 mlsmetany
1 lžičkastrouhané citronové kůry
sůl
Na makovou náplň:
2 lžícerumu
80 mlmléka
100 gmletého máku
40 gcukru krupice
25 grozinek
špetka muškátového oříšku
Na ořechovou náplň:
2 lžícerumu
80 mlmléka
100 gmletých vlašských ořechů
40 gcukru
25 grozinek
na špičku nože skořice

Postup:

1. Na makovou náplň polovinu mléka svaříme s cukrem a mletým mákem, přidáme v rumu nabobtnalé rozinky a špetku strouhaného muškátového oříšku
2. Na ořechovou náplň mléko krátce povaříme s cukrem, na jemno mletými vlašskými ořechy, dochutíme mletou skořicí a vmícháme v rumu nabobtnalé rozinky
3. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, lžíce hladké mouky a 2 lžic smetany připravíme kvásek, který necháme vzejít
4. Do mísy prosijeme zbytek hladké mouky se špetkou soli, přidáme zbylý cukr, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, vejce, vykynulý kvásek, zbylou smetanu, rozpuštěný tuk a vypracujeme vláčné těsto
5. Těsto ihned bez kynutí rozválíme na plát a vykrájíme z něho kolečka, na každé z nich naneseme lžičkou makovou nebo oříškovou náplň, kolečka přeložíme na půl a okraje k sobě dobře přitiskneme
6. Ouška přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 30 minut kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a upečeme dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy