REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněná ouška

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Cukroví plněné ořechovou a makovou náplní, potřené vajíčkem, upečené dozlatova.


Ingredience:
500 ghladké mouky
250 gtuku na pečení
50 gcukru krupice
20 gdroždí
1 ksvejce
1 ksvejce na potření
150 mlsmetany
1 lžičkastrouhané citronové kůry
sůl
Na makovou náplň:
2 lžícerumu
80 mlmléka
100 gmletého máku
40 gcukru krupice
25 grozinek
špetka muškátového oříšku
Na ořechovou náplň:
2 lžícerumu
80 mlmléka
100 gmletých vlašských ořechů
40 gcukru
25 grozinek
na špičku nože skořice

Postup:

1. Na makovou náplň polovinu mléka svaříme s cukrem a mletým mákem, přidáme v rumu nabobtnalé rozinky a špetku strouhaného muškátového oříšku
2. Na ořechovou náplň mléko krátce povaříme s cukrem, na jemno mletými vlašskými ořechy, dochutíme mletou skořicí a vmícháme v rumu nabobtnalé rozinky
3. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, lžíce hladké mouky a 2 lžic smetany připravíme kvásek, který necháme vzejít
4. Do mísy prosijeme zbytek hladké mouky se špetkou soli, přidáme zbylý cukr, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, vejce, vykynulý kvásek, zbylou smetanu, rozpuštěný tuk a vypracujeme vláčné těsto
5. Těsto ihned bez kynutí rozválíme na plát a vykrájíme z něho kolečka, na každé z nich naneseme lžičkou makovou nebo oříškovou náplň, kolečka přeložíme na půl a okraje k sobě dobře přitiskneme
6. Ouška přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 30 minut kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a upečeme dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy