REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněná ouška

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Cukroví plněné ořechovou a makovou náplní, potřené vajíčkem, upečené dozlatova.


Ingredience:
500 ghladké mouky
250 gtuku na pečení
50 gcukru krupice
20 gdroždí
1 ksvejce
1 ksvejce na potření
150 mlsmetany
1 lžičkastrouhané citronové kůry
sůl
Na makovou náplň:
2 lžícerumu
80 mlmléka
100 gmletého máku
40 gcukru krupice
25 grozinek
špetka muškátového oříšku
Na ořechovou náplň:
2 lžícerumu
80 mlmléka
100 gmletých vlašských ořechů
40 gcukru
25 grozinek
na špičku nože skořice

Postup:

1. Na makovou náplň polovinu mléka svaříme s cukrem a mletým mákem, přidáme v rumu nabobtnalé rozinky a špetku strouhaného muškátového oříšku
2. Na ořechovou náplň mléko krátce povaříme s cukrem, na jemno mletými vlašskými ořechy, dochutíme mletou skořicí a vmícháme v rumu nabobtnalé rozinky
3. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, lžíce hladké mouky a 2 lžic smetany připravíme kvásek, který necháme vzejít
4. Do mísy prosijeme zbytek hladké mouky se špetkou soli, přidáme zbylý cukr, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, vejce, vykynulý kvásek, zbylou smetanu, rozpuštěný tuk a vypracujeme vláčné těsto
5. Těsto ihned bez kynutí rozválíme na plát a vykrájíme z něho kolečka, na každé z nich naneseme lžičkou makovou nebo oříškovou náplň, kolečka přeložíme na půl a okraje k sobě dobře přitiskneme
6. Ouška přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 30 minut kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a upečeme dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy