Cukroví plněné ořechovou a makovou náplní, potřené vajíčkem, upečené dozlatova.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
250 g | tuku na pečení |
50 g | cukru krupice |
20 g | droždí |
1 ks | vejce |
1 ks | vejce na potření |
150 ml | smetany |
1 lžička | strouhané citronové kůry |
sůl | |
Na makovou náplň: | |
2 lžíce | rumu |
80 ml | mléka |
100 g | mletého máku |
40 g | cukru krupice |
25 g | rozinek |
špetka muškátového oříšku | |
Na ořechovou náplň: | |
2 lžíce | rumu |
80 ml | mléka |
100 g | mletých vlašských ořechů |
40 g | cukru |
25 g | rozinek |
na špičku nože skořice |
Postup:
1. Na makovou náplň polovinu mléka svaříme s cukrem a mletým mákem, přidáme v rumu nabobtnalé rozinky a špetku strouhaného muškátového oříšku
2. Na ořechovou náplň mléko krátce povaříme s cukrem, na jemno mletými vlašskými ořechy, dochutíme mletou skořicí a vmícháme v rumu nabobtnalé rozinky
3. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, lžíce hladké mouky a 2 lžic smetany připravíme kvásek, který necháme vzejít
4. Do mísy prosijeme zbytek hladké mouky se špetkou soli, přidáme zbylý cukr, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, vejce, vykynulý kvásek, zbylou smetanu, rozpuštěný tuk a vypracujeme vláčné těsto
5. Těsto ihned bez kynutí rozválíme na plát a vykrájíme z něho kolečka, na každé z nich naneseme lžičkou makovou nebo oříškovou náplň, kolečka přeložíme na půl a okraje k sobě dobře přitiskneme
6. Ouška přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 30 minut kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a upečeme dozlatova.