REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pletenec s kousky čokolády

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čokoládu vaši strávníci objeví až ve chvíli, kdy se do moučníku zakousnou. O to větší bude jejich překvapení. Někdy ještě přidávám spolu s kousky čokolády i kousky oříšků. A to také nemá chybu. Z uvedeného množství připravíte cca 12 kousků.


Ingredience:
400 gpolohrubé mouky
150 gmásla
100 gmáku na posypání
100 grozinek
70 gcukru
50 gčokolády
15 gdroždí
150 mlmléka
5 ksvaječných žloutků
citrónová kůra
mouka na vál
tuk na plech
sůl

Postup:

1. Mléko ohřejte, v několika lžících mléka rozmíchejte lžičku cukru, lžíci mouky, rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek
2. Ve zbylém mléce rozpusťte cukr, máslo a vmíchejte čtyři žloutky
3. Do mísy prosejte polohrubou mouku, špetku soli a lžičku citrónové kůry, přidejte rozinky, zalijte žloutkovou směsí i kváskem a vypracujte tužší těsto a nechte na teplém místě vykynout
4. Těsto dejte na pomoučněný vál a vytvořte silnější váleček, který rozkrájejte na 12 stejných dílů, ty vyválejte na tenčí válečky a spleťte
5. Plech důkladně vymastěte a rozložte na něj pletence, teprve teď do nich napíchejte kousky čokolády tak, aby se celé schovaly do těsta
6. Nechte ještě 15 minut kynout, potřete rozšlehaným žloutkem, posypte mákem a pečte asi 25 minut při 180 °C.

Poznámka:

Autor receptu i fotografie: Zdeněk Platl, zdroj: Čokonews.cz. Další skvělé recepty s čokoládou najdete také na facebooku Čokonews.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy