Placičky z vařených brambor, ořechů, slunečnicových semínek a mouky usmažené dozlatova, podávané doplněné třešňovou omáčkou, ozdobené zakysanou smetanou.
Ingredience:
300 g | ve slupce vařených brambor |
80 g | polohrubé mouky |
60 g | vlašských ořechů |
50g | slunečnicových semínek |
špetka soli | |
olej na opečení | |
zakysaná smetana na ozdobení | |
Na omáčku: | |
500 g | třešní |
120 g | cukru |
1 lžíce | třešňové pálenky nebo likéru |
šťáva z 1 citronu |
Postup:
1. Připravíme si omáčku; omyté, vypeckované třešně povaříme za stálého míchání v kastrolku s cukrem i citronovou šťávou, dokud omáčka nezačne houstnout a tuhnout, pak ji odstavíme z tepla, dochutíme pálenkou nebo likérem a za občasného promíchání ji necháme zchladnout
2. Mezitím z jemně nastrouhaných oloupaných brambor, na jemno nasekaných ořechů, slunečnicových semínek, polohrubé mouky a špetky soli vypracujeme tužší těsto
2. V dlaních z těsta utvoříme placičky a usmažíme je v pánvi na rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova
3. Teplé placičky na talířích doplníme třešňovou omáčkou, každou porci ozdobíme kopečkem smetany a ihned podáváme.
Když slunečnicová semínka předem opražíme, budou placičky ještě křupavější.