REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pivní štrúdl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další varianta jablečného závinu připraveného z pivního těsta, nastrouhaných jablek a dalších surovin. Těsto místo vejce pojí pivo, proto ten název pivní štrúdl.


Ingredience:
400 ghladké mouky
250 gsádla
cca 12 lžicsvětlého piva
1/2 lžičkysoli
Na náplň:
cca 8 ksvelkých jablek
cukr dle chuti
sekané vlašské ořechy
skořice
rozinky
Na potření a dozdobení:
1 ksžloutek
2 lžícemléka
moučkový cukr na posypání
Ostatní:
strouhanka na podsypání, fólie, mouka na vál, papír na pečení ...

Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto; půl lžičky soli, cca 12 lžic světlého piva … ne, vejce tam nejde :) zpracujeme na pružné, nelepivé těsto, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout
2. Mezitím, co těsto odpočívá, si připravíme náplň; cca 8 velkých jablek, cukr dle chuti, rozinky, sekané vlašské ořechy, skořice … těsto rozdělíme na poloviny a každou rozválme (vál nebo podložku si trochu pomoučíme) na placku o výšce 2 mm
3. Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, podsypeme strouhankou osmaženou na másle, přidáme nahrubo nastrouhaná jablka, cukr, mletou skořici, ořechy … přehneme boky a pak zavineme … dáme na plech vystlaný pečicím papírem
4. Nohavice potřeme žloutkem, do kterého přidáme 2 líce mléka a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C cca 40 minut, pěkně dozlatova
5. Nakrájený pivní štrúdl ještě pocukrujeme moučkovým cukrem a prochladlý můžeme podávat.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy