Šéfkuchař Lukáš Holý z pivovarské restauraci OSSEGG v Praze na Vinohradech pro vás připravil tento recept na skvělé lívance. Můžete si je připravit doma, nebo na ně zajít právě do restaurace OSSEGG.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
300 ml | světlého piva OSSEGG (náš tip ATHANASIUS 10 OSSEGG PRAHA) |
200 g | hladké mouky |
150 g | cukr krupice |
2 ks | nakyslá jablka (náš tip zelené jablka Grenny Smith) |
2 ks | vejce |
2-3 lžíce | tuzemského rumu |
2 lžíce | másla |
1 lžíce | vanilkového cukru nejlépe domácího |
1/2 lžičky | mleté skořice |
olej na smažení | |
sůl |
Postup:
- Žloutky oddělte od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do misky vlijte pivo a v něm rozšlehejte žloutky s cukrem, skořicí, moukou a špetkou soli. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
- Jablka oloupejte a vykrojte jadřinec tak, aby jablka zůstala vcelku. Pak je nakrájejte na kolečka o tloušťce asi půl centimetrů.
- Pánev na středním ohni vytřete olejem nebo přepuštěným máslem. Jablková kolečka obalte v těstě a smažte z obou stran dozlatova.
- Máslo rozehřejte s tuzemákem. V misce smíchejte pomocí metly oba cukry a skořici. Ještě na pánvi potírejte lívance máslem s tuzemákem a potom je obalte v cukru se skořicí.
Tip šéfkuchaře Lukáše Holého na domácí vanilkový cukr: Domácí vanilkový cukr vyrobíte tak, že do sklenice nebo plechovky s prosátým moučkovým cukrem vložíte nalámaný vanilkový lusk rozříznutý podél napůl. Cukr postupně doplňujte a čas od času vyměňte i lusk, přičemž ten starý použijte do vaření nebo pečení.
Tipy a rady od Lukáše Holého na vychytané lívance: Lívance můžete smažit i na lívanečníku, budou mít pravidelný tvar. Hotové lívance můžete dochutit lžičkou zakysané smetany nebo podávat s čerstvými borůvkami či lesním ovocem (ostružiny, maliny, jahody), nebo jako u nás v OSSEGG s bezinkami a brusinkami. Lívance můžete také potřít povidly a posypat strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem.
Tip na pivo: OSSEGG ANTHANASIUS 10 – Skvělé jídlo a pivo můžete ochutnat v pivovarské restauraci OSSEGG v Praze na Vinohradech, Římská 45. Budete-li mít čas a chuť požádejte sládka a domluvte si prohlídku jejich mini pivovaru.
Poznámka:Více info na Praha.ossegg.com