V troubě upečený piškot potřený marmeládou a smetanovým krémem ze šlahačky a dalších surovin, zamotaný do tvaru rolády. Roláda servírovaná nakrájená na kolečka, potřená zbytkem krému a posypaná kokosem.
Ingredience:
Na piškot: | |
6 ks | vajec |
6 lžic | moučkového cukru |
3 lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | polohrubé mouky |
1 lžíce | Solamylu |
2 lžičky | kypřícího prášku do pečiva |
špetka soli | |
Na náplň: | |
6 lžic | meruňkové řidší marmelády (v případě potřeby naředíme vodou či rumem) |
1 plechovka | mandarinek (314 ml) |
1 kelímek | 40 % smetany ke šlehání |
1 sáček | pudink Olé s vanilkovou příchutí |
Na ozdobu: | |
1 kelímek | 40 % smetany ke šlehání |
6 lžic | kokosové moučky |
Postup:
- Nejprve si z bílků a špetky soli vymícháme pevný sníh, po částech přidáme moučkový cukr a znovu šleháme
- Po jednom přidáme žloutky a pořád šleháme
- Mouky, solamyl a kypř. prášek prosijeme a zlehka po částech přidáme k ušlehané bílkovo žloutkové hmotě
- Na nízký plech dáme papír na pečení a stěrkou naneseme a urovnáme těsto
- V troubě na 200 °C pečeme do světle hněda cca 7 minut
- Na mřížce necháme vychladnout
- Piškot potřeme marmeládou
- Krém naneseme stěrkou do 3/4 rolády a za pomocí peč. papíru opatrně, ale pevně zavineme
- Šlehačku vyšleháme dotuha a potřeme s ní roládu shora i ze stran, zasypeme kokosem a necháme pár hodin ztuhnout.
Příprava náplně (krému):
- Mandarinky necháme okapat na sítku a pak je rozmixujeme
- Do uzavíratelné nádoby dáme šlehačku, pomixované mandarinky, pudink, nádobu uzavřeme a třepeme s ní tak dlouho, až krém ztuhne a přestane “šplouchat”, což trvá cca 3 minut.
Poznámka:
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka textu i fotografií Naďa Indruchová