REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Piškotová roláda s jahodami a čokoládou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Piškotová roláda není na přípravu nic složitého a varianta se smetanovo-jogurtovým krémem s přidanou čokoládou a jahodami je opravdový luxus.


Ingredience:
Na těsto:
100 gcukru
80 ghrubé pšeničné mouky
2 lžícepotravinářského škrobu
6 ksvaječných žloutků
4 ksvaječné bílky
Na náplň:
500 gjahod
300 gjogurtu s obsahem 1,5 % tuku
200 gsmetany
100 gcukru
50 gbílé čokolády
1 lžičkapomerančového likéru
6 kslistů bílé želatiny
trochu citrónové šťávy
špetka soli
Ostatní:
trochu moučkového cukru na poprášení

Postup:

1. Pečící troubu rozehřejte na 220 °C
2. Bílky vyšlehejte do tuha a zároveň do nich zašlehejte polovinu cukru
3. Žloutky šlehejte se zbylým cukrem až vznikne světlý krém, bílkový sníh vložte na žloutkový krém
4. Mouku smíchejte se škrobem, prosejte na bílkový sníh a vše měchačkou a opatrně vmíchejte do žloutkového krému
5. Plech vyložte pergamenovým papírem a těsto na něj rovnoměrně rozprostřete, pečte asi 5 minut
6. Upečený piškotový plát i s pergamenovým papírem stočte do rolády a nechte vychladnout
7. Jahody pro plnění omyjte, očistěte a nakrájejte na čtvrtky
8. Želatinu nechte nabobtnat asi 10 minut ve studené vodě, pak ji vymačkejte a rozpusťte ve 2 lžících teplé vody
9. Čokoládu nastrouhejte na hrubém struhadle, jogurt utřete s cukrem, likérem, citrónovou šťávou a se solí, smetanu ušlehejte do tuha a opatrně zamíchejte do jogurtového krému, přimíchejte čokoládu a rozpuštěnou želatinu
10. Piškot opatrně rozbalte, na plát natřete jogurtovo-smetanový krém a na něj rovnoměrně vyskládejte jahody
11. Opatrně zarolujte a postupně odstraňujte pergamenový papír
12. Piškotovou roládu do pergamenového papíru zabalte a vložte do chladničky asi na 60 minut, aby ztuhla, před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.

Poznámka:

Autor receptu i fotografie: Zdeněk Platl, zdroj: Čokonews.cz. Další skvělé recepty s čokoládou najdete také na facebooku Čokonews.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy