Piškotová roláda není na přípravu nic složitého a varianta se smetanovo-jogurtovým krémem s přidanou čokoládou a jahodami je opravdový luxus.
Ingredience:
Na těsto: | |
100 g | cukru |
80 g | hrubé pšeničné mouky |
2 lžíce | potravinářského škrobu |
6 ks | vaječných žloutků |
4 ks | vaječné bílky |
Na náplň: | |
500 g | jahod |
300 g | jogurtu s obsahem 1,5 % tuku |
200 g | smetany |
100 g | cukru |
50 g | bílé čokolády |
1 lžička | pomerančového likéru |
6 ks | listů bílé želatiny |
trochu citrónové šťávy | |
špetka soli | |
Ostatní: | |
trochu moučkového cukru na poprášení |
Postup:
- Pečící troubu rozehřejte na 220 °C.
- Bílky vyšlehejte do tuha a zároveň do nich zašlehejte polovinu cukru. Žloutky šlehejte se zbylým cukrem až vznikne světlý krém, bílkový sníh vložte na žloutkový krém.
- Mouku smíchejte se škrobem, prosejte na bílkový sníh a vše měchačkou a opatrně vmíchejte do žloutkového krému.
- Plech vyložte pergamenovým papírem a těsto na něj rovnoměrně rozprostřete, pečte asi 5 minut.
- Upečený piškotový plát i s pergamenovým papírem stočte do rolády a nechte vychladnout.
- Jahody pro plnění omyjte, očistěte a nakrájejte na čtvrtky. Želatinu nechte nabobtnat asi 10 minut ve studené vodě, pak ji vymačkejte a rozpusťte ve 2 lžících teplé vody.
- Čokoládu nastrouhejte na hrubém struhadle, jogurt utřete s cukrem, likérem, citrónovou šťávou a se solí, smetanu ušlehejte do tuha a opatrně zamíchejte do jogurtového krému, přimíchejte čokoládu a rozpuštěnou želatinu.
- Piškot opatrně rozbalte, na plát natřete jogurtovo-smetanový krém a na něj rovnoměrně vyskládejte jahody. Opatrně zarolujte a postupně odstraňujte pergamenový papír.
- Piškotovou roládu do pergamenového papíru zabalte a vložte do chladničky asi na 60 minut, aby ztuhla, před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.
Autor receptu i fotografie: Zdeněk Platl, zdroj: Čokonews.cz. Další skvělé recepty s čokoládou najdete také na facebooku Čokonews.