REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Piškotová roláda s jahodami a čokoládou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Piškotová roláda není na přípravu nic složitého a varianta se smetanovo-jogurtovým krémem s přidanou čokoládou a jahodami je opravdový luxus.


Ingredience:
Na těsto:
100 gcukru
80 ghrubé pšeničné mouky
2 lžícepotravinářského škrobu
6 ksvaječných žloutků
4 ksvaječné bílky
Na náplň:
500 gjahod
300 gjogurtu s obsahem 1,5 % tuku
200 gsmetany
100 gcukru
50 gbílé čokolády
1 lžičkapomerančového likéru
6 kslistů bílé želatiny
trochu citrónové šťávy
špetka soli
Ostatní:
trochu moučkového cukru na poprášení

Postup:
  1. Pečící troubu rozehřejte na 220 °C.
  2. Bílky vyšlehejte do tuha a zároveň do nich zašlehejte polovinu cukru. Žloutky šlehejte se zbylým cukrem až vznikne světlý krém, bílkový sníh vložte na žloutkový krém.
  3. Mouku smíchejte se škrobem, prosejte na bílkový sníh a vše měchačkou a opatrně vmíchejte do žloutkového krému.
  4. Plech vyložte pergamenovým papírem a těsto na něj rovnoměrně rozprostřete, pečte asi 5 minut.
  5. Upečený piškotový plát i s pergamenovým papírem stočte do rolády a nechte vychladnout.
  6. Jahody pro plnění omyjte, očistěte a nakrájejte na čtvrtky. Želatinu nechte nabobtnat asi 10 minut ve studené vodě, pak ji vymačkejte a rozpusťte ve 2 lžících teplé vody.
  7. Čokoládu nastrouhejte na hrubém struhadle, jogurt utřete s cukrem, likérem, citrónovou šťávou a se solí, smetanu ušlehejte do tuha a opatrně zamíchejte do jogurtového krému, přimíchejte čokoládu a rozpuštěnou želatinu.
  8. Piškot opatrně rozbalte, na plát natřete jogurtovo-smetanový krém a na něj rovnoměrně vyskládejte jahody. Opatrně zarolujte a postupně odstraňujte pergamenový papír.
  9. Piškotovou roládu do pergamenového papíru zabalte a vložte do chladničky asi na 60 minut, aby ztuhla, před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.
Poznámka:

Autor receptu i fotografie: Zdeněk Platl, zdroj: Čokonews.cz. Další skvělé recepty s čokoládou najdete také na facebooku Čokonews.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy