REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Piškotová roláda s jahodami a čokoládou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Piškotová roláda není na přípravu nic složitého a varianta se smetanovo-jogurtovým krémem s přidanou čokoládou a jahodami je opravdový luxus.


Ingredience:
Na těsto:
100 gcukru
80 ghrubé pšeničné mouky
2 lžícepotravinářského škrobu
6 ksvaječných žloutků
4 ksvaječné bílky
Na náplň:
500 gjahod
300 gjogurtu s obsahem 1,5 % tuku
200 gsmetany
100 gcukru
50 gbílé čokolády
1 lžičkapomerančového likéru
6 kslistů bílé želatiny
trochu citrónové šťávy
špetka soli
Ostatní:
trochu moučkového cukru na poprášení

Postup:

1. Pečící troubu rozehřejte na 220 °C
2. Bílky vyšlehejte do tuha a zároveň do nich zašlehejte polovinu cukru
3. Žloutky šlehejte se zbylým cukrem až vznikne světlý krém, bílkový sníh vložte na žloutkový krém
4. Mouku smíchejte se škrobem, prosejte na bílkový sníh a vše měchačkou a opatrně vmíchejte do žloutkového krému
5. Plech vyložte pergamenovým papírem a těsto na něj rovnoměrně rozprostřete, pečte asi 5 minut
6. Upečený piškotový plát i s pergamenovým papírem stočte do rolády a nechte vychladnout
7. Jahody pro plnění omyjte, očistěte a nakrájejte na čtvrtky
8. Želatinu nechte nabobtnat asi 10 minut ve studené vodě, pak ji vymačkejte a rozpusťte ve 2 lžících teplé vody
9. Čokoládu nastrouhejte na hrubém struhadle, jogurt utřete s cukrem, likérem, citrónovou šťávou a se solí, smetanu ušlehejte do tuha a opatrně zamíchejte do jogurtového krému, přimíchejte čokoládu a rozpuštěnou želatinu
10. Piškot opatrně rozbalte, na plát natřete jogurtovo-smetanový krém a na něj rovnoměrně vyskládejte jahody
11. Opatrně zarolujte a postupně odstraňujte pergamenový papír
12. Piškotovou roládu do pergamenového papíru zabalte a vložte do chladničky asi na 60 minut, aby ztuhla, před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.

Poznámka:

Autor receptu i fotografie: Zdeněk Platl, zdroj: Čokonews.cz. Další skvělé recepty s čokoládou najdete také na facebooku Čokonews.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy