REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Piškotová roláda s jahodami a čokoládou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Piškotová roláda není na přípravu nic složitého a varianta se smetanovo-jogurtovým krémem s přidanou čokoládou a jahodami je opravdový luxus.


Ingredience:
Na těsto:
100 gcukru
80 ghrubé pšeničné mouky
2 lžícepotravinářského škrobu
6 ksvaječných žloutků
4 ksvaječné bílky
Na náplň:
500 gjahod
300 gjogurtu s obsahem 1,5 % tuku
200 gsmetany
100 gcukru
50 gbílé čokolády
1 lžičkapomerančového likéru
6 kslistů bílé želatiny
trochu citrónové šťávy
špetka soli
Ostatní:
trochu moučkového cukru na poprášení

Postup:

1. Pečící troubu rozehřejte na 220 °C
2. Bílky vyšlehejte do tuha a zároveň do nich zašlehejte polovinu cukru
3. Žloutky šlehejte se zbylým cukrem až vznikne světlý krém, bílkový sníh vložte na žloutkový krém
4. Mouku smíchejte se škrobem, prosejte na bílkový sníh a vše měchačkou a opatrně vmíchejte do žloutkového krému
5. Plech vyložte pergamenovým papírem a těsto na něj rovnoměrně rozprostřete, pečte asi 5 minut
6. Upečený piškotový plát i s pergamenovým papírem stočte do rolády a nechte vychladnout
7. Jahody pro plnění omyjte, očistěte a nakrájejte na čtvrtky
8. Želatinu nechte nabobtnat asi 10 minut ve studené vodě, pak ji vymačkejte a rozpusťte ve 2 lžících teplé vody
9. Čokoládu nastrouhejte na hrubém struhadle, jogurt utřete s cukrem, likérem, citrónovou šťávou a se solí, smetanu ušlehejte do tuha a opatrně zamíchejte do jogurtového krému, přimíchejte čokoládu a rozpuštěnou želatinu
10. Piškot opatrně rozbalte, na plát natřete jogurtovo-smetanový krém a na něj rovnoměrně vyskládejte jahody
11. Opatrně zarolujte a postupně odstraňujte pergamenový papír
12. Piškotovou roládu do pergamenového papíru zabalte a vložte do chladničky asi na 60 minut, aby ztuhla, před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.

Poznámka:

Autor receptu i fotografie: Zdeněk Platl, zdroj: Čokonews.cz. Další skvělé recepty s čokoládou najdete také na facebooku Čokonews.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

6 důvodů, proč do svého jídelníčku zařadit luštěniny

Vyvážený jídelníček není klišé. Luštěniny tvoří důležitou složku potravy, která vás zasytí a zároveň její formou přijmete pro tělo důležité živiny. Důvodů, proč byste se při dalším pátrání kuchařkou měli zaměřit na luštěninovou sekci, je celá řada. Podívejte se s námi na ně a přesvědčte se, že luštěniny jsou z mnoha důvodů perfektní surovinou.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Festival gastronomie a nápojů OLIMA přivítá kuchařské osobnosti

Festival OLIMA je již neodmyslitelnou součástí podzimní výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex 2020. Tradiční zahradnická a květinová výstava láká také na festival jídla a pití. Ten bude letos hostit slavné kuchařské osobnosti z celé ČR. Flora Olomouc – Hortikomplex, festival OLIMA a Zahradnické trhy se uskuteční 1. – 4. října 2020 na Výstavišti Flora Olomouc.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy