REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Piškotová roláda II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roláda z piškotového těsta, naplněná mletými ořechy a ochucenými jablky, upečená dorůžova, posypaná cukrem nebo potřená čokoládovou polevou.


Ingredience:
Na těsto:
10 lžicpolohrubé mouky
10 lžickrupicového cukru
1 lžičkaprášku do pečiva
6 ksvajec
špetka soli
máslo na plech
Na náplň:
1 balíčekvanilkového cukru
1 balíčekmleté skořice
100 gmletých ořechů (mandlí)
7 ksvelkých jablek
Na dohotovení:
moučkový cukr nebo čokoládová poleva

Postup:

1. Pečicí papír dáme na plech, dobře potřeme rozpuštěným máslem a necháme ztuhnout
2. Jablka oloupeme, nastrouháme na nudličky, promícháme s vanilkovým pudinkovým práškem a mletou skořicí
3. Pomaštěný plech posypeme na jemno mletými ořechy, na ně rozetřeme jablka
4. Pak vejce šleháme se špetkou soli 15-20 minut, až začnou bělat a houstnout, potom vmícháme krupicový cukr a nakonec za stálého míchání po částech vmícháme prosátou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva
5. Těsto nalijeme na jablka, rozetřeme, dáme do předehřáté trouby na 170 °C, teplotu snížíme na 150 °C a pečeme dorůžova (15 minut)
6. Na upečené těsto rozložíme pečicí papír, potom ve studené vodě namočenou, vyždímanou utěrku, zakryjeme druhým plechem a necháme 30 minut odpočinout
7. Odkryjeme, sundáme utěrku, znovu přiklopíme druhým plechem a celé překlopíme (otočíme), znovu odkryjeme, sundáme pečicí papír, pevně stočíme i s papírem do rolády a necháme vychladnout
8. Nakonec sundáme papír a roládu posypeme cukrem nebo potřeme čokoládovou polevou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Ochutnejte neotřelé sýrové lahůdky z grilu

Vyzkoušejte třeba ručně vyráběný pařený sýr Grilami z kravského mléka z litovelské sýrárny La Formaggeria Gran Moravia. Protože skvěle odolává i vysokým teplotám a neroztéká se, je jako stvořený ke grilování a smažení.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy