REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Piškot s ovocem a želé

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nadýchaný, v troubě upečený, piškotový korpus pokladený sezónním, či kompotovaným, či zmrazeným ovocem, politý ovocným želé, po ztuhnutí v lednici servírovaný nakrájený na jednotlivé řezy.


Ingredience:
Na piškot:
250 gpolohrubé mouky
200 gcukru
5 ksvejce
tuk na vymazání plechu a mouka na vysypání plechu
Na želé:
1 sáčekvanilkový puding
0,5 lvody (část lze nahradit šťávou z kompotu či sirupem)
2 lžícecukru (nebo méně, pokud použijete šťávu nebo sirup)
Ostatní:
sezónní ovoce, popřípadě ovoce kompotované či mražené

Postup:

1. Vejce opatrně rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků, z bílků vyšleháme tuhý sníh
2. Do sněhu postupně, za stálého šlehání, přidáváme žloutky, cukr a nakonec zlehka vmícháme mouku
3. Těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v troubě vyhřáté tak na 180 °C 15-20 minut, upečený korpus necháme vychladnout
4. Na piškot vyskládáme ovoce (větší kousky překrájíme), zalijeme želé a necháme v lednici ztuhnout.

Příprava želé:
1. Necelého 0,5 l vody (nebo vody + šťávy) přivedeme k varu, ve zbytku vody rozmícháme pudingový prášek, rozmíchaný přidáme do vařící vody
2. Za stálého míchání metličkou vše prováříme 2-3 minuty
3. Vzniklé želé ochutnáme a případně dochutíme cukrem, či sirupem.

Doporučení:

Místo vody je rozhodně lepší použít šťávu z kompotu, nebo ovocnou šťávu (sirup).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy