Nadýchaný, v troubě upečený, piškotový korpus pokladený sezónním, či kompotovaným, či zmrazeným ovocem, politý ovocným želé, po ztuhnutí v lednici servírovaný nakrájený na jednotlivé řezy.
Ingredience:
Na piškot: | |
250 g | polohrubé mouky |
200 g | cukru |
5 ks | vejce |
tuk na vymazání plechu a mouka na vysypání plechu | |
Na želé: | |
1 sáček | vanilkový puding |
0,5 l | vody (část lze nahradit šťávou z kompotu či sirupem) |
2 lžíce | cukru (nebo méně, pokud použijete šťávu nebo sirup) |
Ostatní: | |
sezónní ovoce, popřípadě ovoce kompotované či mražené |
Postup:
1. Vejce opatrně rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků, z bílků vyšleháme tuhý sníh
2. Do sněhu postupně, za stálého šlehání, přidáváme žloutky, cukr a nakonec zlehka vmícháme mouku
3. Těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v troubě vyhřáté tak na 180 °C 15-20 minut, upečený korpus necháme vychladnout
4. Na piškot vyskládáme ovoce (větší kousky překrájíme), zalijeme želé a necháme v lednici ztuhnout.
Příprava želé:
1. Necelého 0,5 l vody (nebo vody + šťávy) přivedeme k varu, ve zbytku vody rozmícháme pudingový prášek, rozmíchaný přidáme do vařící vody
2. Za stálého míchání metličkou vše prováříme 2-3 minuty
3. Vzniklé želé ochutnáme a případně dochutíme cukrem, či sirupem.
Místo vody je rozhodně lepší použít šťávu z kompotu, nebo ovocnou šťávu (sirup).