REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pirohy plněné jablky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladké pirohy z křupavého těsta a ovocné náplně, servírované zalité koňakovou omáčkou.


Ingredience:
Na těsto:
200 ghladké mouky
100 gměkkého tvarohu
4 lžíceoleje
1,5 lžičkykypřicího prášku do pečiva
1 ksvejce
1 kssáčku vanilinového cukru
špetka soli
mouka na vál
vejce na potření
Na náplň:
3 lžícerozvařených jablek
2 lžícemletých piškotů
1 lžícemoučkového cukru
1 lžičkacalvadosu (nemusí být)
špetka mleté skořice
Na koňakovou omáčku:
3 lžícejavorového sirupu nebo medu
1,1 dlkoňaku
80 gmoučkového cukru
30 gmásla

Postup:

1. Na náplň rozvařená jablka promícháme s moučkovým cukrem, špetkou mleté skořice a alkoholem, pak zahustíme mletými piškoty
2. Měkký tvaroh utřeme dohladka s olejem, vanilinovým cukrem, solí a vejcem, potom přidáme hladkou mouku promíchanou s práškem do pečiva a vypracujeme hladké těsto
3. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát, rozkrájíme ho na 12 čtverců, na polovinu každého dáme kopeček náplně, okraje potřeme rozšlehaným žloutkem, přehneme a připravíme trojúhelníčky, které po okrajích dobře uzavřeme
4. Pirožky přeložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme zbylým rozšlehaným vejcem, vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme dozlatova (asi 20 minut)
5. Mezitím připravíme koňakovou omáčku; v pánvi rozpustíme máslo, přidáme moučkový cukr, javorový sirup a mícháme, dokud se cukr nerozpustí, pak přilijeme koňak a na mírném ohni ho zahřejeme (nevaříme)
6. Upečené pirohy při podávání přeléváme koňakovou omáčkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy