Úžasné menu, tedy kousky na pikantno obalené štiky, usmažené dozlatova, servírované s vařeným chřestem servírovaným přelitým holandskou omáčkou a opečenými bramborami dochucenými rozmarýnem.
Ingredience:
500 g | masa štiky |
1 lžička | červené mleté papriky |
1 lžička | sušeného česneku |
1 lžička | kari koření |
špetka sušené šalvěje | |
citronová šťáva | |
hladká mouka | |
olej na smažení | |
pepř | |
sůl | |
Na chřest: | |
500 g | chřestu |
voda | |
sůl | |
Na holandskou omáčku: | |
8 lžic | rozpuštěného másla |
1 lžíce | suchého bílého vína |
1 lžíce | kuřecího vývaru |
1 lžička | citronové šťávy |
2 ks | vaječné žloutky |
mletý pepř | |
sůl | |
Na brambory: | |
1,5 kg | oloupaných brambor |
8 ks | stroužků česneku |
1 svazek | čerstvého rozmarýnu |
červený vinný ocet | |
olivový olej | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Z ryby nejprve stáhneme kůži, naporcujeme ji na podkovy a vykostíme
2. Podkovy nakrájíme na kousky kolem 3 cm velké, ty pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme hodinu odpočinout
3. Hladkou mouku promícháme s kari, červenou paprikou, sušeným česnekem a šalvěji, kousky ryby obalíme v ochucené mouce nejlépe 2x, poprvé se většina mouky vsákne do masa
4. Obalené kousky štiky smažíme dozlatova z obou stran
5. Podáváme s uvařeným chřestem a rozmarýnovými brambory, chřest přelijeme holandskou omáčkou.
Příprava chřestu a holandské omáčky:
1. Z oloupaného chřestu odkrojíme dřevnaté konce, výhonky dáme vařit do přiměřeného množství mírně osolené vody, vaříme 15-20 minut, vodu slijeme a uvařený chřest zalijeme studenou vodou, zůstane pak krásně zelený
2. V misce promícháme žloutky, citronovou šťávu, bílé víno, kuřecí vývar, sůl a mletý pepř
3. Misku umístíme nad hrnec s pomalu vroucí vodou a směs šleháme metlou, dokud není hustá a nezesvětlá, potom po lžících postupně přišleháváme rozpuštěné teplé máslo.
Příprava rozmarýnových brambor:
1. Brambory podélně nakrájíme na čtvrtky, dáme je do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme 6 až 7 minut, pak je scedíme a necháme důkladně okapat
2. Osušené brambory přendáme na plech, hojně pokapeme olivovým olejem, osolíme a dáme na 30 minut péct do trouby vyhřáté na 200 °C
3. Brambory jemně zmáčkneme šťouchadlem na brambory
4. Větší dávku olivového oleje smícháme s vinným octem, stroužky česneku a nasekaným rozmarýnem a směsí brambory přelijeme, pečeme dalších 40 minut dokřupava.
Ze sladkovodních ryb můžeme na tento recept použít i candáta, okouna, či další ryby s malým množstvím svalových kůstek. Z mořských se osvědčila například treska.
Poznámka:Recept i s fotografií nám poslal Dalibor Marounek