REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pikantní kousky štiky z chřestem a rozmarýnovými brambory

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Úžasné menu, tedy kousky na pikantno obalené štiky, usmažené dozlatova, servírované s vařeným chřestem servírovaným přelitým holandskou omáčkou a opečenými bramborami dochucenými rozmarýnem.


Ingredience:
500 gmasa štiky
1 lžičkačervené mleté papriky
1 lžičkasušeného česneku
1 lžičkakari koření
špetka sušené šalvěje
citronová šťáva
hladká mouka
olej na smažení
pepř
sůl
Na chřest:
500 gchřestu
voda
sůl
Na holandskou omáčku:
8 lžicrozpuštěného másla
1 lžícesuchého bílého vína
1 lžícekuřecího vývaru
1 lžičkacitronové šťávy
2 ksvaječné žloutky
mletý pepř
sůl
Na brambory:
1,5 kgoloupaných brambor
8 ksstroužků česneku
1 svazekčerstvého rozmarýnu
červený vinný ocet
olivový olej
voda
sůl

Postup:

1. Z ryby nejprve stáhneme kůži, naporcujeme ji na podkovy a vykostíme
2. Podkovy nakrájíme na kousky kolem 3 cm velké, ty pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme hodinu odpočinout
3. Hladkou mouku promícháme s kari, červenou paprikou, sušeným česnekem a šalvěji, kousky ryby obalíme v ochucené mouce nejlépe 2x, poprvé se většina mouky vsákne do masa
4. Obalené kousky štiky smažíme dozlatova z obou stran
5. Podáváme s uvařeným chřestem a rozmarýnovými brambory, chřest přelijeme holandskou omáčkou.

Příprava chřestu a holandské omáčky:
1. Z oloupaného chřestu odkrojíme dřevnaté konce, výhonky dáme vařit do přiměřeného množství mírně osolené vody, vaříme 15-20 minut, vodu slijeme a uvařený chřest zalijeme studenou vodou, zůstane pak krásně zelený
2. V misce promícháme žloutky, citronovou šťávu, bílé víno, kuřecí vývar, sůl a mletý pepř
3. Misku umístíme nad hrnec s pomalu vroucí vodou a směs šleháme metlou, dokud není hustá a nezesvětlá, potom po lžících postupně přišleháváme rozpuštěné teplé máslo.

Příprava rozmarýnových brambor:
1. Brambory podélně nakrájíme na čtvrtky, dáme je do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme 6 až 7 minut, pak je scedíme a necháme důkladně okapat
2. Osušené brambory přendáme na plech, hojně pokapeme olivovým olejem, osolíme a dáme na 30 minut péct do trouby vyhřáté na 200 °C
3. Brambory jemně zmáčkneme šťouchadlem na brambory
4. Větší dávku olivového oleje smícháme s vinným octem, stroužky česneku a nasekaným rozmarýnem a směsí brambory přelijeme, pečeme dalších 40 minut dokřupava.

Doporučení:

Ze sladkovodních ryb můžeme na tento recept použít i candáta, okouna, či další ryby s malým množstvím svalových kůstek. Z mořských se osvědčila například treska.

Poznámka:

Recept i s fotografií nám poslal Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy