REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pikantní kousky štiky z chřestem a rozmarýnovými brambory

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Úžasné menu, tedy kousky na pikantno obalené štiky, usmažené dozlatova, servírované s vařeným chřestem servírovaným přelitým holandskou omáčkou a opečenými bramborami dochucenými rozmarýnem.


Ingredience:
500 gmasa štiky
1 lžičkačervené mleté papriky
1 lžičkasušeného česneku
1 lžičkakari koření
špetka sušené šalvěje
citronová šťáva
hladká mouka
olej na smažení
pepř
sůl
Na chřest:
500 gchřestu
voda
sůl
Na holandskou omáčku:
8 lžicrozpuštěného másla
1 lžícesuchého bílého vína
1 lžícekuřecího vývaru
1 lžičkacitronové šťávy
2 ksvaječné žloutky
mletý pepř
sůl
Na brambory:
1,5 kgoloupaných brambor
8 ksstroužků česneku
1 svazekčerstvého rozmarýnu
červený vinný ocet
olivový olej
voda
sůl

Postup:

1. Z ryby nejprve stáhneme kůži, naporcujeme ji na podkovy a vykostíme
2. Podkovy nakrájíme na kousky kolem 3 cm velké, ty pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme hodinu odpočinout
3. Hladkou mouku promícháme s kari, červenou paprikou, sušeným česnekem a šalvěji, kousky ryby obalíme v ochucené mouce nejlépe 2x, poprvé se většina mouky vsákne do masa
4. Obalené kousky štiky smažíme dozlatova z obou stran
5. Podáváme s uvařeným chřestem a rozmarýnovými brambory, chřest přelijeme holandskou omáčkou.

Příprava chřestu a holandské omáčky:
1. Z oloupaného chřestu odkrojíme dřevnaté konce, výhonky dáme vařit do přiměřeného množství mírně osolené vody, vaříme 15-20 minut, vodu slijeme a uvařený chřest zalijeme studenou vodou, zůstane pak krásně zelený
2. V misce promícháme žloutky, citronovou šťávu, bílé víno, kuřecí vývar, sůl a mletý pepř
3. Misku umístíme nad hrnec s pomalu vroucí vodou a směs šleháme metlou, dokud není hustá a nezesvětlá, potom po lžících postupně přišleháváme rozpuštěné teplé máslo.

Příprava rozmarýnových brambor:
1. Brambory podélně nakrájíme na čtvrtky, dáme je do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme 6 až 7 minut, pak je scedíme a necháme důkladně okapat
2. Osušené brambory přendáme na plech, hojně pokapeme olivovým olejem, osolíme a dáme na 30 minut péct do trouby vyhřáté na 200 °C
3. Brambory jemně zmáčkneme šťouchadlem na brambory
4. Větší dávku olivového oleje smícháme s vinným octem, stroužky česneku a nasekaným rozmarýnem a směsí brambory přelijeme, pečeme dalších 40 minut dokřupava.

Doporučení:

Ze sladkovodních ryb můžeme na tento recept použít i candáta, okouna, či další ryby s malým množstvím svalových kůstek. Z mořských se osvědčila například treska.

Poznámka:

Recept i s fotografií nám poslal Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy