Hlávkový salát přelitý ochuceným kefírem s jemnou vůní a chutí.
Ingredience:
2 ks | hlávkového salátu |
1 ks | cibule |
Zálivka: | |
0,2 l | kefíru |
3 lžíce | oleje |
1 lžíce | octa |
1 lžička | hořčice |
2 ks | stroužků česneku |
sůl |
Postup:
1. Hlávkový salát očistíme od zvadlých listů, rozkrojíme na čtyři díly, pod tekoucí vodou dobře propláchneme a necháme okapat
2. Natrháme na kousky
3. Do kefíru postupně zašleháváme ocet, sůl, hořčici, olej a prolisovaný česnek
4. Do mísy vložíme natrhaný salát, na drobno nakrájenou cibuli,přelijeme připravenou zálivkou a zlehka promícháme.
Podáváme jako doplněk k pokrmům. Listové saláty před podáním zálivky musíme osušit, aby se zálivka vodou z listů nezředila. Nejlépe je osušíme krouživým pohybem v nerezovém košíčku nebo je dáme do utěrky.
Poznámka:Na přípravu salátu používáme velkou mísu (porcelánovou, skleněnou nebo nerezovou, abychom mohli salát dobře a snadno bez pomačkání listů promíchat. Nejlépe se salát míchá dvěma lžícemi.