Kuře rozporcované na osminky a pak opečené na pánvi, podušené spolu s bylinkami, šalotkou a zeleninou.
Ingredience:
1 ks | kuřete (asi 1,2 kg) |
3 ks | stroužky česneku |
2 ks | červené papriky |
2 ks | cukety |
1 ks | šalotky |
300 ml | bílého vína |
100 g | červených oliv bez pecek |
1 lžíce | zakysané smetany |
1 lžíce | hladké mouky |
snítky rozmarýnu a tymiánu | |
čerstvě namletý pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Bylinky i zeleninu opláchneme pod studenou tekoucí vodou, cuketu nakrájíme na kolečka, papriky zbavenou jadřinců na kostky, oškrábanou šalotku a oloupaný česnek nasekáme nadrobno
2. Omyté kuře naporcujeme na 8 ks, do masa vetřeme sůl, kousky kuřete zprudka opečeme na rozpáleném oleji
3. Do hrnce k masu přidáme nasekané zelené bylinky, zeleninu, česnek a olivy, přilijeme 200 ml bílého vína a na mírném ohni 30 minut pokrm podusíme, občas směs zamícháme
4. Porce kuřete vyjmeme, uchováme v teple, ve zbylém víně rozkvedláme mouku, do směsi v hrnci zamícháme zakysanou smetanu s vínem prošlehaným s moukou
5. Pokrm ochutíme pepřem a solí, maso opět vložíme do hrnce prohřát.
Takto připravené kuře se zeleninou podáváme s bagetou nebo celozrnným pečivem a salátem z rajských jablíček.
Poznámka:Tento pokrm můžeme připravovat i ve velké, hluboké pánvi.