Pacibulky mají intenzivní česnekovou chuť a jsou ostřejší než samotné výhonky, jejich rozemletím v poměru 2:1, 2 díly pacibulek, 1 díl výhonků, si tak můžeme připravit pesto, které zcela nahradí stroužky česneku. Pestem, připraveným podle tohoto receptu, můžeme ochucovat polévky, omáčky, vhodné je i na topinky. Také lze využít i při grilování na potírání masa, ryb…
Ingredience:
500 g | pacibulek z česnekových výhonků (vrcholky) |
250 g | nakrájených česnekových výhonků |
cca 1 dl | slunečnicový olej |
kousek chilli papričky | |
podle chuti sůl |
Postup:
- Omyté a pokrájené pacibulky a výhonky společně rozemeleme na masovém strojku se šajbou (deska s otvory v mlýnku) s otvory 2 mm na jemnou kaši.
- Přidáme olej, zhruba 1 dl, podle chuti sůl, kousek chilli papričky (zvýší ostrost pesta) a tyčovým mixerem rozmixujeme do hladka.
- Směs naplníme do skleniček, nahoru nalijeme olej, aby pesto bylo ponořené a uložíme lednici. V lednici vydržíme rok, přidáváme do pokrmů, kde potřebujeme česnek.
Text i foto: D. Marounek