REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Perníkový vánoční stromeček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z perníkového těsta vykrájené hvězdičky různých velikostí, ozdobené bílkovou polevou a vyskládané do tvaru vánočního stromku.


Ingredience:
Základní těsto na perníčky:
650 ghladké mouky
250 gmoučkového cukru
100 gtekutého medu
50 grozpuštěného ztuženého tuku
2 lžíceperníkového koření
2 lžícejedlé sody
2 lžícemléka
1 lžícemleté skořice
2 ksvaječné žloutky
2 kscelá vejce
rozšlehané vejce na potření perníčků
formičky na hvězdičky různých velikostí
papír na pečení nebo tuk a potravinářská fólie
Na bílkovou polevu:
1 ksvaječného bílku
1-2 lžičkycitronové šťávy
150 gprosátého moučkového cukru

Postup:

1. Prosátou mouku promíchanou s cukrem a kořením vysypeme na pracovní plochu, uprostřed hromádky uděláme důlek, do kterého přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto
2. Dobře uhnětené těsto rozdělíme na dva stejné díly, vytvarujeme válečky, které zabalené do fólie necháme v lednici do druhého dne odpočinout
3. Druhý den na pracovní ploše rozválíme na pláty silné asi 1 cm, z kterých vykrájíme různě velké hvězdice, klademe je na plech vyložený pečícím papírem, nebo vytřený tukem
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 20-30 minut
5. Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a ihned sejmeme z plechu, dáme je na rovné prkénko vychladnout, aby se nám nezkroutily
6. Připravíme si bílkovou polevu; moučkový cukr dobře prosijeme jemným sítkem, do menší misky dáme bílek a citrónovou šťávu a za stálého tření postupně přidáváme prosátý moučkový cukr, až směs zbělá a drží na vypouklé straně vařečky
7. Z upečených hvězdiček sestavíme stromečky, od největší hvězdičky po nejmenší, aby byl větší, dáváme mezi jednotlivé hvězdičky malá kolečka, slepujeme je bílkovou polevou
8. Slepený stromeček pak ozdobíme bílkovou polevou (nejlépe pomocí cukrářského sáčku) a kondovaným ovocem, lentilkami, cukrářským zdobením apod.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy