Z perníkového těsta vykrájené hvězdičky různých velikostí, ozdobené bílkovou polevou a vyskládané do tvaru vánočního stromku.
Ingredience:
Základní těsto na perníčky: | |
650 g | hladké mouky |
250 g | moučkového cukru |
100 g | tekutého medu |
50 g | rozpuštěného ztuženého tuku |
2 lžíce | perníkového koření |
2 lžíce | jedlé sody |
2 lžíce | mléka |
1 lžíce | mleté skořice |
2 ks | vaječné žloutky |
2 ks | celá vejce |
rozšlehané vejce na potření perníčků | |
formičky na hvězdičky různých velikostí | |
papír na pečení nebo tuk a potravinářská fólie | |
Na bílkovou polevu: | |
1 ks | vaječného bílku |
1-2 lžičky | citronové šťávy |
150 g | prosátého moučkového cukru |
Postup:
1. Prosátou mouku promíchanou s cukrem a kořením vysypeme na pracovní plochu, uprostřed hromádky uděláme důlek, do kterého přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto
2. Dobře uhnětené těsto rozdělíme na dva stejné díly, vytvarujeme válečky, které zabalené do fólie necháme v lednici do druhého dne odpočinout
3. Druhý den na pracovní ploše rozválíme na pláty silné asi 1 cm, z kterých vykrájíme různě velké hvězdice, klademe je na plech vyložený pečícím papírem, nebo vytřený tukem
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 20-30 minut
5. Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a ihned sejmeme z plechu, dáme je na rovné prkénko vychladnout, aby se nám nezkroutily
6. Připravíme si bílkovou polevu; moučkový cukr dobře prosijeme jemným sítkem, do menší misky dáme bílek a citrónovou šťávu a za stálého tření postupně přidáváme prosátý moučkový cukr, až směs zbělá a drží na vypouklé straně vařečky
7. Z upečených hvězdiček sestavíme stromečky, od největší hvězdičky po nejmenší, aby byl větší, dáváme mezi jednotlivé hvězdičky malá kolečka, slepujeme je bílkovou polevou
8. Slepený stromeček pak ozdobíme bílkovou polevou (nejlépe pomocí cukrářského sáčku) a kondovaným ovocem, lentilkami, cukrářským zdobením apod.