REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Perníkový vánoční stromeček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z perníkového těsta vykrájené hvězdičky různých velikostí, ozdobené bílkovou polevou a vyskládané do tvaru vánočního stromku.


Ingredience:
Základní těsto na perníčky:
650 ghladké mouky
250 gmoučkového cukru
100 gtekutého medu
50 grozpuštěného ztuženého tuku
2 lžíceperníkového koření
2 lžícejedlé sody
2 lžícemléka
1 lžícemleté skořice
2 ksvaječné žloutky
2 kscelá vejce
rozšlehané vejce na potření perníčků
formičky na hvězdičky různých velikostí
papír na pečení nebo tuk a potravinářská fólie
Na bílkovou polevu:
1 ksvaječného bílku
1-2 lžičkycitronové šťávy
150 gprosátého moučkového cukru

Postup:

1. Prosátou mouku promíchanou s cukrem a kořením vysypeme na pracovní plochu, uprostřed hromádky uděláme důlek, do kterého přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto
2. Dobře uhnětené těsto rozdělíme na dva stejné díly, vytvarujeme válečky, které zabalené do fólie necháme v lednici do druhého dne odpočinout
3. Druhý den na pracovní ploše rozválíme na pláty silné asi 1 cm, z kterých vykrájíme různě velké hvězdice, klademe je na plech vyložený pečícím papírem, nebo vytřený tukem
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 20-30 minut
5. Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a ihned sejmeme z plechu, dáme je na rovné prkénko vychladnout, aby se nám nezkroutily
6. Připravíme si bílkovou polevu; moučkový cukr dobře prosijeme jemným sítkem, do menší misky dáme bílek a citrónovou šťávu a za stálého tření postupně přidáváme prosátý moučkový cukr, až směs zbělá a drží na vypouklé straně vařečky
7. Z upečených hvězdiček sestavíme stromečky, od největší hvězdičky po nejmenší, aby byl větší, dáváme mezi jednotlivé hvězdičky malá kolečka, slepujeme je bílkovou polevou
8. Slepený stromeček pak ozdobíme bílkovou polevou (nejlépe pomocí cukrářského sáčku) a kondovaným ovocem, lentilkami, cukrářským zdobením apod.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Ovocné šťávy: zdravý návyk nebo výživový prohřešek?

Čerstvé ovocné šťávy a smoothies zažívaly na prahu tohoto milénia nevídaný boom. Proslavili je různé „detoxikační“ programy a diety, smoothie bary i celebrity. Postupem času nadšení z „tekutého ovoce“ trochu opadlo a kvůli obsahu cukru začalo být jejich místo v jídelníčku dokonce zpochybňováno. Jsou tedy ovocné šťávy zdravou volbou, anebo výživovým prohřeškem?

číst dále ...

Šalvěj v kuchyni, koření i lék

Polokeřík šalvěj lékařská – Salvia officinalis se kdysi pěstoval na každé zahrádce. Dnes roste i ve volné přírodě, často zde zplaňuje. V současnosti se pěstuje a přidává do pokrmů, ovšem u nás jen vzácně. V tomto článku se podíváme na pár historických záznamů o tomto koření i léčivce.

číst dále ...

První sládková v historii nošovického pivovaru. Správně hořké pivo Radegast nově vaří Jana Tovaryšová

Sládkovská historie správně hořkého piva Radegast píše novou kapitolu. Poprvé v dějinách má nošovický pivovar svou sládkovou. Jana Tovaryšová se stala sedmou pokračovatelkou sládkovského řemesla v Radegastu od doby, kdy se v Nošovicích v roce 1970 uvařila první várka piva.

číst dále ...

Sterilované houby ve vlastní šťávě krok za krokem

Houby letos rostou opravdu ve velkém. Pokud se vám nechce je sušit nebo zamrazovat, můžete je podusit a zavařit ve vlastní šťávě, což v minulosti byla oblíbená úprava našich babiček. Takto připravené houby zachovají své aroma a to jen za použití soli. Tímto způsobem připravené houby na zimu lze použít na mnoho způsobů.

číst dále ...

Bez poctivých vývarů se v kuchyni neobejdete. Proč se vyhnout bujónovým kostkám?

Bez vývaru těžko uvaříte, tvoří základ mnoha pokrmů a v restauracích by se bez něj neobešli. Co pozitivního nám mohou vývary přinést a na co si dát pozor? Přípravou poctivého vývaru a jeho nejen gurmánskými přínosy nás provede český šéfkuchař Filip Sajler.

číst dále ...

Kuřecí polévka na tři způsoby. Cestujte na talíři a zavítejte do tří různých koutů světa!

S příchodem podzimu a prvních chladných dnů je čas se zahřát nejen v teple domova, ale také na talíři. Co může být lepšího než polévka, která nás prohřeje a navodí příjemnou atmosféru? Dnes vás Drůbežářský závod Klatovy zve na kulinární cestu kolem světa prostřednictvím tří tradičních polévek, které vás zavedou do rozmanitých koutů zeměkoule.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.