REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Perníkový vánoční stromeček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z perníkového těsta vykrájené hvězdičky různých velikostí, ozdobené bílkovou polevou a vyskládané do tvaru vánočního stromku.


Ingredience:
Základní těsto na perníčky:
650 ghladké mouky
250 gmoučkového cukru
100 gtekutého medu
50 grozpuštěného ztuženého tuku
2 lžíceperníkového koření
2 lžícejedlé sody
2 lžícemléka
1 lžícemleté skořice
2 ksvaječné žloutky
2 kscelá vejce
rozšlehané vejce na potření perníčků
formičky na hvězdičky různých velikostí
papír na pečení nebo tuk a potravinářská fólie
Na bílkovou polevu:
1 ksvaječného bílku
1-2 lžičkycitronové šťávy
150 gprosátého moučkového cukru

Postup:

1. Prosátou mouku promíchanou s cukrem a kořením vysypeme na pracovní plochu, uprostřed hromádky uděláme důlek, do kterého přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto
2. Dobře uhnětené těsto rozdělíme na dva stejné díly, vytvarujeme válečky, které zabalené do fólie necháme v lednici do druhého dne odpočinout
3. Druhý den na pracovní ploše rozválíme na pláty silné asi 1 cm, z kterých vykrájíme různě velké hvězdice, klademe je na plech vyložený pečícím papírem, nebo vytřený tukem
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 20-30 minut
5. Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a ihned sejmeme z plechu, dáme je na rovné prkénko vychladnout, aby se nám nezkroutily
6. Připravíme si bílkovou polevu; moučkový cukr dobře prosijeme jemným sítkem, do menší misky dáme bílek a citrónovou šťávu a za stálého tření postupně přidáváme prosátý moučkový cukr, až směs zbělá a drží na vypouklé straně vařečky
7. Z upečených hvězdiček sestavíme stromečky, od největší hvězdičky po nejmenší, aby byl větší, dáváme mezi jednotlivé hvězdičky malá kolečka, slepujeme je bílkovou polevou
8. Slepený stromeček pak ozdobíme bílkovou polevou (nejlépe pomocí cukrářského sáčku) a kondovaným ovocem, lentilkami, cukrářským zdobením apod.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Vykouzlete sněhové aranžmá s pomocí kokosových kuliček

Každoroční obavy z Vánoc strávených na blátě můžete letos hodit za hlavu. Správnou zimní atmosféru totiž letos vykouzlíte díky lahodným kokosovým kuličkám. Stačí je dekorovat nebesky modrým nebo perleťovým posypem a doplnit sněhově bílým slavnostním aranžmá.

číst dále ...

Máslo, které je zážitkem

Máslo patří mezi potraviny, které v moderní době prošly obdobím zatracování díky mnohým módním přístupům ke stravování. Různé vyhraněné trendy však naštěstí vždy vystřídá nadčasový přístup k výživě, který nám napovídá, abychom mysleli na moudrost předků a poslouchali své tělo. Renesance másla jako potraviny nejen prospěšné, ale také nepostradatelné pro mnohé gurmánské zážitky, na sebe nenechala dlouho čekat. Zásluhu na tom mají také špičkové produkty, které nijak neslevují ze své kvality – mezi ně patří i výběrové máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale s 84 % tuku.

číst dále ...

Rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie

Na první pohled vypadá jako mořský ježek, hned na ten druhý jako oblíbené liči, chutná jako ananas, anebo trošku jako meruňka. Ctěné jméno tohoto ovocného plodu je rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie. Proč? Protože se využívá nejen ke konzumaci, ale i k výrobě kosmetiky, oleje a mnoho dalšího.

číst dále ...

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert.

číst dále ...

Gorgonzola. Sýr pro opravdové gurmány

Gorgonzola je slámově bílý sýr, jehož zelené skvrny jsou výsledkem procesu zvaného mramorování, tedy tvorba plísní. Má krémovou, vláčnou strukturu a nezaměnitelnou vůni s výraznou a pro něj typickou chutí. Typ „dolce“ je lehce štiplavý, naopak Gorgonzola „piccante“ je velmi pikantní, má intenzivní mramorování a je více drobivá. Oba druhy se vyrábějí z pasterizovaného mléka, ke kterému se přidávají mléčné kultury a vybrané druhy plísní, které pak dají vzniknout typickému žilkování. Zrání tohoto sýra trvá alespoň 50 dní u typu „dolce“ a více než 80 dní u typu „piccante“.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy