Prošpikovaný králík upečený v troubě na zelenině pěkně dozlatova, ochucený česnekem, solí a kmínem, servírovaný s podušeným špenátem a domácími bramborovými knedlíky.
Ingredience:
1 ks | celého králíka nebo 2 králičí zadky (hřbet a zadní běhy) |
6 ks | stroužků česneku |
2 ks | velké cibule |
150 g | celeru |
100 g | rozpuštěného másla |
100 g | kořenové petržele |
100 g | slaniny |
voda na podlití | |
sůl | |
Na špenát: | |
350 g | balení mraženého listového špenátu |
100 ml | smetany na vaření 12 % |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | sádla |
3 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
1 ks | vejce |
pepř | |
sůl | |
Na bramborový knedlík: | |
1 kg | brambor typu C |
200 g | hrubé mouky |
100 g | dětské krupičky |
2 lžíce | škrobové moučky (Solamylu) |
1 lžíce | octa |
1 ks | žloutek |
1 ks | vejce |
sůl |
Postup:
1. Králíka očistíme, odblaníme, omyjeme a důkladně osušíme, pak maso, v celku nebo i naporcované, prošpikujeme částí slaniny nakrájené na proužky
2. Do masa vetřeme se solí utřený česnek, vložíme ho do pekáče, přelijeme rozpuštěným máslem, přikryjeme a necháme do druhého dne odležet
3. Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, přidáme ji k odleženému králíkovi včetně zbylé slaniny a v troubě vyhřáté na 200 °C zprudka zapečeme
4. Teplotu trouby snížíme na 180 °C, králíka mírně podlijme vodou, přikryjeme a pečeme zaklopené doměkka, během pečení maso přeléváme šťávou, obracíme a podléváme horkou vodou
5. Jakmile je maso měkké (po píchnutí nožem do masa vytéká růžová šťáva), sejmeme poklici a králíka dopečeme dozlatova
6., Upečeného králíka necháme chvíli odležet, pak ho můžeme ihned servírovat.
Příprava špenátu:
1. V kastrolu si rozpálíme sádlo, přidáme na jemno pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
2. Nasypeme mouku a vymícháme světlou jíšku
3. Přidáme nerozmražený špenát, přilijeme smetanu a na mírném plameni za občasného míchání necháme špenát rozmrazit
4. Ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem, je-li potřeba, podlijeme trochou vody
5. Nakonec přidáme rozšlehané vejce, které nám špenát zahustí.
Příprava bramborového knedlíku:
Brambory si uvaříme ve slupce den předem. Oloupeme je a na jemno nastrouháme, přidáme mouku, krupičku, solamyl, sůl, vejce, ocet a rychle vypracujeme v těsto, z něhož vytvoříme dva válečky. Mezitím si necháme vařit osolenou vodu, v níž knedlíky zavařujeme asi 20 minut podle průměru.
Pokud chceme hustější šťávu, zaprášíme jí lžičkou hladké mouky. Šťávu můžeme servírovat i rozmixovanou nebo propasírovanou přes husté sítko. Před špikováním je dobré proužky slaniny vložit do mrazáku, špikování pak bude úplná hračka.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová, recept na bramborový knedlík: Tomáš Mika