REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený králík na česneku a kmíně, špenát, bramborový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prošpikovaný králík upečený v troubě na zelenině pěkně dozlatova, ochucený česnekem, solí a kmínem, servírovaný s podušeným špenátem a domácími bramborovými knedlíky.


Ingredience:
1 kscelého králíka nebo 2 králičí zadky (hřbet a zadní běhy)
6 ksstroužků česneku
2 ksvelké cibule
150 gceleru
100 grozpuštěného másla
100 gkořenové petržele
100 gslaniny
voda na podlití
sůl
Na špenát:
350 gbalení mraženého listového špenátu
100 mlsmetany na vaření 12 %
1 lžícehladké mouky
1 lžícesádla
3 ksstroužky česneku
1 kscibule
1 ksvejce
pepř
sůl
Na bramborový knedlík:
1 kgbrambor typu C
200 ghrubé mouky
100 gdětské krupičky
2 lžíceškrobové moučky (Solamylu)
1 lžíceocta
1 ksžloutek
1 ksvejce
sůl

Postup:

1. Králíka očistíme, odblaníme, omyjeme a důkladně osušíme, pak maso, v celku nebo i naporcované, prošpikujeme částí slaniny nakrájené na proužky
2. Do masa vetřeme se solí utřený česnek, vložíme ho do pekáče, přelijeme rozpuštěným máslem, přikryjeme a necháme do druhého dne odležet
3. Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, přidáme ji k odleženému králíkovi včetně zbylé slaniny a v troubě vyhřáté na 200 °C zprudka zapečeme
4. Teplotu trouby snížíme na 180 °C, králíka mírně podlijme vodou, přikryjeme a pečeme zaklopené doměkka, během pečení maso přeléváme šťávou, obracíme a podléváme horkou vodou
5. Jakmile je maso měkké (po píchnutí nožem do masa vytéká růžová šťáva), sejmeme poklici a králíka dopečeme dozlatova
6., Upečeného králíka necháme chvíli odležet, pak ho můžeme ihned servírovat.

Příprava špenátu:
1. V kastrolu si rozpálíme sádlo, přidáme na jemno pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
2. Nasypeme mouku a vymícháme světlou jíšku
3. Přidáme nerozmražený špenát, přilijeme smetanu a na mírném plameni za občasného míchání necháme špenát rozmrazit
4. Ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem, je-li potřeba, podlijeme trochou vody
5. Nakonec přidáme rozšlehané vejce, které nám špenát zahustí.

Příprava bramborového knedlíku:
Brambory si uvaříme ve slupce den předem. Oloupeme je a na jemno nastrouháme, přidáme mouku, krupičku, solamyl, sůl, vejce, ocet a rychle vypracujeme v těsto, z něhož vytvoříme dva válečky. Mezitím si necháme vařit osolenou vodu, v níž knedlíky zavařujeme asi 20 minut podle průměru.

Doporučení:

Pokud chceme hustější šťávu, zaprášíme jí lžičkou hladké mouky. Šťávu můžeme servírovat i rozmixovanou nebo propasírovanou přes husté sítko. Před špikováním je dobré proužky slaniny vložit do mrazáku, špikování pak bude úplná hračka.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová, recept na bramborový knedlík: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy