REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený králík na česneku a kmíně, špenát, bramborový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prošpikovaný králík upečený v troubě na zelenině pěkně dozlatova, ochucený česnekem, solí a kmínem, servírovaný s podušeným špenátem a domácími bramborovými knedlíky.


Ingredience:
1 kscelého králíka nebo 2 králičí zadky (hřbet a zadní běhy)
6 ksstroužků česneku
2 ksvelké cibule
150 gceleru
100 grozpuštěného másla
100 gkořenové petržele
100 gslaniny
voda na podlití
sůl
Na špenát:
350 gbalení mraženého listového špenátu
100 mlsmetany na vaření 12 %
1 lžícehladké mouky
1 lžícesádla
3 ksstroužky česneku
1 kscibule
1 ksvejce
pepř
sůl
Na bramborový knedlík:
1 kgbrambor typu C
200 ghrubé mouky
100 gdětské krupičky
2 lžíceškrobové moučky (Solamylu)
1 lžíceocta
1 ksžloutek
1 ksvejce
sůl

Postup:

1. Králíka očistíme, odblaníme, omyjeme a důkladně osušíme, pak maso, v celku nebo i naporcované, prošpikujeme částí slaniny nakrájené na proužky
2. Do masa vetřeme se solí utřený česnek, vložíme ho do pekáče, přelijeme rozpuštěným máslem, přikryjeme a necháme do druhého dne odležet
3. Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, přidáme ji k odleženému králíkovi včetně zbylé slaniny a v troubě vyhřáté na 200 °C zprudka zapečeme
4. Teplotu trouby snížíme na 180 °C, králíka mírně podlijme vodou, přikryjeme a pečeme zaklopené doměkka, během pečení maso přeléváme šťávou, obracíme a podléváme horkou vodou
5. Jakmile je maso měkké (po píchnutí nožem do masa vytéká růžová šťáva), sejmeme poklici a králíka dopečeme dozlatova
6., Upečeného králíka necháme chvíli odležet, pak ho můžeme ihned servírovat.

Příprava špenátu:
1. V kastrolu si rozpálíme sádlo, přidáme na jemno pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
2. Nasypeme mouku a vymícháme světlou jíšku
3. Přidáme nerozmražený špenát, přilijeme smetanu a na mírném plameni za občasného míchání necháme špenát rozmrazit
4. Ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem, je-li potřeba, podlijeme trochou vody
5. Nakonec přidáme rozšlehané vejce, které nám špenát zahustí.

Příprava bramborového knedlíku:
Brambory si uvaříme ve slupce den předem. Oloupeme je a na jemno nastrouháme, přidáme mouku, krupičku, solamyl, sůl, vejce, ocet a rychle vypracujeme v těsto, z něhož vytvoříme dva válečky. Mezitím si necháme vařit osolenou vodu, v níž knedlíky zavařujeme asi 20 minut podle průměru.

Doporučení:

Pokud chceme hustější šťávu, zaprášíme jí lžičkou hladké mouky. Šťávu můžeme servírovat i rozmixovanou nebo propasírovanou přes husté sítko. Před špikováním je dobré proužky slaniny vložit do mrazáku, špikování pak bude úplná hračka.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová, recept na bramborový knedlík: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy