REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený králík na česneku a kmíně, špenát, bramborový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prošpikovaný králík upečený v troubě na zelenině pěkně dozlatova, ochucený česnekem, solí a kmínem, servírovaný s podušeným špenátem a domácími bramborovými knedlíky.


Ingredience:
1 kscelého králíka nebo 2 králičí zadky (hřbet a zadní běhy)
6 ksstroužků česneku
2 ksvelké cibule
150 gceleru
100 grozpuštěného másla
100 gkořenové petržele
100 gslaniny
voda na podlití
sůl
Na špenát:
350 gbalení mraženého listového špenátu
100 mlsmetany na vaření 12 %
1 lžícehladké mouky
1 lžícesádla
3 ksstroužky česneku
1 kscibule
1 ksvejce
pepř
sůl
Na bramborový knedlík:
1 kgbrambor typu C
200 ghrubé mouky
100 gdětské krupičky
2 lžíceškrobové moučky (Solamylu)
1 lžíceocta
1 ksžloutek
1 ksvejce
sůl

Postup:

1. Králíka očistíme, odblaníme, omyjeme a důkladně osušíme, pak maso, v celku nebo i naporcované, prošpikujeme částí slaniny nakrájené na proužky
2. Do masa vetřeme se solí utřený česnek, vložíme ho do pekáče, přelijeme rozpuštěným máslem, přikryjeme a necháme do druhého dne odležet
3. Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, přidáme ji k odleženému králíkovi včetně zbylé slaniny a v troubě vyhřáté na 200 °C zprudka zapečeme
4. Teplotu trouby snížíme na 180 °C, králíka mírně podlijme vodou, přikryjeme a pečeme zaklopené doměkka, během pečení maso přeléváme šťávou, obracíme a podléváme horkou vodou
5. Jakmile je maso měkké (po píchnutí nožem do masa vytéká růžová šťáva), sejmeme poklici a králíka dopečeme dozlatova
6., Upečeného králíka necháme chvíli odležet, pak ho můžeme ihned servírovat.

Příprava špenátu:
1. V kastrolu si rozpálíme sádlo, přidáme na jemno pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
2. Nasypeme mouku a vymícháme světlou jíšku
3. Přidáme nerozmražený špenát, přilijeme smetanu a na mírném plameni za občasného míchání necháme špenát rozmrazit
4. Ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem, je-li potřeba, podlijeme trochou vody
5. Nakonec přidáme rozšlehané vejce, které nám špenát zahustí.

Příprava bramborového knedlíku:
Brambory si uvaříme ve slupce den předem. Oloupeme je a na jemno nastrouháme, přidáme mouku, krupičku, solamyl, sůl, vejce, ocet a rychle vypracujeme v těsto, z něhož vytvoříme dva válečky. Mezitím si necháme vařit osolenou vodu, v níž knedlíky zavařujeme asi 20 minut podle průměru.

Doporučení:

Pokud chceme hustější šťávu, zaprášíme jí lžičkou hladké mouky. Šťávu můžeme servírovat i rozmixovanou nebo propasírovanou přes husté sítko. Před špikováním je dobré proužky slaniny vložit do mrazáku, špikování pak bude úplná hračka.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová, recept na bramborový knedlík: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Češi jsou vždy na začátku roku na dosah zdravého jídelníčku

Nový rok je pro mnohé ve znamení změn a nejčastěji jsou spojeny se zdravým životním stylem a potažmo i s kvalitou jídelníčku. Ani začátek tohoto roku dle dostupných průzkumů se od ostatních neliší a nejčastěji si lidé dávají předsevzetí ohledně redukce kil. Opětovně se tak stává chybou vyřazení velmi důležitých a zdraví prospěšných látek jako je například maso. Proto Drůbežářský závod Klatovy připravil několik velmi jednoduchých a dietních receptů, které pomohou tělu dodat proteiny nezbytné pro podporu a růst svalové hmoty i pro jeho regeneraci.

číst dále ...

Tipy na žhavé valentýnské recepty! Nezapomeňte, že láska prochází žaludkem…

„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen těžko lze popřít, že láska a jídlo spolu úzce souvisí. Proto také ke slavení svátku svatého Valentýna neodmyslitelně patří dobrá večeře! A správným výběrem jednotlivých chodů můžete proměnit společný večer v nezapomenutelné chvíle…

číst dále ...

Nutramino protein bar – Proteinová pochoutka, která hrdě konkuruje nezdravým čokoládovým tyčinkám

Honí vás mlsná, ale nechcete zase tak úplně porušit zásady zdravého životního stylu a stravování? Tak co takhle proteinová tyčinka s vysokým obsahem bílkovin? Vyzkoušejte novinku na Košík.cz Nutramino protein bar. Pochoutka, která na první pohled připomíná nezdravé čokoládové tyčinky, ale díky svému složení se řadí k jedničkám mezi proteinovými tyčinkami. Obsahuje 20 g bílkovin ze syrovátkového i sójového izolátu a mléka, doplněných o hebký karamel, jemně strouhaný kokos nebo pořádné kousky arašídů obalených v tenké polevě z mléčné čokolády… Nezní to jako něco, co má potenciál stát se vaším oblíbeným snackem během dne či po tréninku?

číst dále ...

Cheesecake tak, jak ho neznáte

Věděli jste, že cheesecake nepochází z New Yorku, tak jak si většina jeho milovníků myslí? Jeho pravé kořeny najdete až ve starověkém Řecku. Teprve odsud absolvoval cestu kolem světa, a to doslova. Pojďme se na jeho putování podívat a nahlédnout pod pokličku různým způsobům jeho přípravy.

číst dále ...

Roter Hahn: 3 způsoby jak si letos užít svátek zamilovaných, Valentýna

Večeře při svíčkách už pro vás ztrácí kouzlo a tak přemýšlíte, jak si nejzamilovanější den v roce udělat zase jedinečný? Naplánujte si na svatého Valentýna neobyčejné dobrodružství a uneste svou milovanou polovičku do hor. Tři způsoby pobytů, které mají jedno společné – Jižní Tyrolsko, jen pokaždé jinak. Nádherná krajina přímo vybízí k společnému rozjímání a odpočívání daleko od ostatních lidí, městského ruchu a povinností. Načerpejte energii a užívejte si relax v útulných a luxusních apartmánech nebo vyrazte do dechberoucí přírody kolem.

číst dále ...

Co za vás zvládnou zelené superpotraviny

Chlorella, matcha, moringa, kelp, spirulina… Cizí slova, kterým se snadno naučíte. Zelená barva je barvou živých rostlin, vegetace, růstu a života jako takového. Barva lesů, trávy a mechu nás oslňuje svojí pozitivní energií. A zrovna tak, jako je pro člověka prospěšné vyrážet ven do přírody, prospívá mu i konzumace potravin, které tuto krásu přírody utváří. Miliony rostlinných druhů se skládají z různých látek a všechny mají svůj účel. Řada druhů vypadá i dnes na pohled stejně jako před dvěma sty lety, ovšem jejich přínos pro výživu člověka už tak zajímavý není. Na řadě míst ztratila půda své minerály a dostala jiné člověkem vytvořené chemické látky, které urychlovaly po desetiletí růst především obilných monokultur.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy