Naporcovaný kapr pečený s bramborami, česnekem a smetanou.
Ingredience:
Pro 6 osob: | |
1 ks | středně vykuchaného kapra bez hlavy a ocasu |
1-2 ks | paliček česneku |
150 g | másla |
1 kg | brambor |
5 dl | smetany |
mletý bílý pepř | |
petrželka na ozdobení | |
sůl |
Postup:
1. Očištěného kapra rozkrojíme na dvě poloviny, omyjeme, osušíme, nakrájíme na proužky, které ještě podélně na straně s kůží nařízneme 2. Stroužky česneku oloupeme, větší část nakrájíme na plátky, vsuneme do zářezů v kapřím mase, zbylou část prolisujeme a dáme stranou
3. Vychladlé uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na plátky silné asi 1 cm, naskládáme na dno zapékací mísy vymazané máslem, osolíme, opepříme a rozdělíme na ně zbylý prolisovaný česnek
4. Na připravené brambory rozložíme kousky připraveného kapra, osolíme je, opepříme, rozdělíme na ně zbylé změklé máslo, zalijeme smetanou, dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C dozlatova
5. Před podáváním kapra s bramborami ozdobíme petrželkou.